Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплати військовослужбовців – що зміниться в червні

Розбиралися, які зарплати будуть у військових у перший місяць літа та хто отримає додаткову грошову винагороду

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Військові мають право на додаткову винагороду до зарплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже понад рік тривають загальна мобілізація та воєнний стан. Багато чоловіків вступили до лав ЗСУ для того, аби захищати наші території від російських загарбників.

Сайт Pro Гроші розбирався, скільки отримуватимуть військові у червні 2023 року.

Зарплати військових у червні — від чого залежать

У пресслужбі Сухопутних військ України опублікували інформацію щодо грошового забезпечення військових. Відомо, що зарплати військовослужбовців залежать безпосередньо від їх участі у бойових завданнях та діях.

Найбільші виплати у Сухопутних військах отримує командир бригади – 50 173 гривні, якщо він не входить до складу угрупувань та не виконує бойові (спеціальні) завдання. Якщо ж командир бригади безпосередньо бере учать в бойових діях, то розмір його зарплати становитиме 150 173 гривні.

Найменші виплати у Сухопутних військах отримають рекрути (особи, що не пройшли повний курс військової підготовки) – 20 130 гривень та телеграфісти – 20 499 гривень, якщо вони не входять до складу угрупувань та не виконують бойові (спеціальні) завдання. У разі, якщо вони беруть участь у бойових діях, то розмір їхнього грошового забезпечення збільшується на 100 000 гривень.

Також раніше Національна гвардія України повідомляла, що з 1 лютого 2023 року були збільшені розміри щомісячного грошового забезпечення (без додаткової винагороди) військовослужбовців.

Наразі в Україні встановлено мінімальний рівень зарплати для військових ЗСУ, Національної гвардії та Державної прикордонної служби України – не менш ніж 20 100 гривень.

Для осіб рядового і начальницького складу Державної служби України з надзвичайних ситуацій та поліцейських Національної поліції України – не менш ніж 17 000 гривень.

Які доплати отримують військові?

Раніше ми розповідали, що, окрім зарплат, військові мають право на отримання грошової винагороди — але тут є певні нюанси:

  • Військові, які перебувають на лінії фронту та беруть участь у бойових діях можуть розраховувати на доплату у розмірі 100 000 гривень.
  • Якщо особа виконує бойове завдання у складі військового органу управління, то вона отримає додатково 50 000 гривень. У такому разі Генштаб та головнокомандувач ЗСУ вирішуватимуть, де саме знаходиться територія, на якій виконується таке завдання.
  • Доплату в розмірі 30 000 гривень отримуватимуть військові, які виконують завдання в районах бойових дій, але не беруть участі в боях. А також військові, які перебувають на бойовому чергуванні та відбивають повітряні атаки ворога, незалежно від району виконання завдання.

Хто не має права на отримання доплат

  • Військові, які навчаються за кордоном.
  • Курсанти, які навчаються в Україні, але не залучені до виконання бойового завдання чи розпорядження.
  • Військовослужбовці, які несуть службу не в зоні бойових дій та не мають наказу про бойове завдання.
  • ІТ-війська.

Раніше ми розповідали, кому з військових збережуть зарплату після призову до війська. Також ми писали, як родичам зниклого безвісти військового отримувати його зарплату. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.