Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні розширили перелік осіб, за яких роботодавці можуть отримати компенсацію – про кого йдеться

Правом на отримання компенсації за працевлаштування нових категорій осіб роботодавці можуть скористатися вже з 29 квітня 2023 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

До переліку осіб, за яких роботодавці можуть отримати компенсацію, додали ще кілька категорій громадян

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 29 квітня 2023 року розширюють перелік осіб, за працевлаштування яких роботодавці можуть отримати компенсацію.

Про це повідомляє "Юридичний порадник для ВПО" на своїй сторінці у Facebook.

За працевлаштування яких ще осіб роботодавці отримають компенсацію?

З 29 квітня 2023 року роботодавці зможуть отримати компенсацію за зареєстрованих безробітних, які перебувають в однойменному статусі понад шість місяців, а також осіб:

  • у віці до 25 років, які сумарно мають страховий стаж не більше 12 місяців;
  • у віці до 35 років — на перше робоче місце;
  • звільнених із термінової військової або альтернативної (невійськової) служби — на перше робоче місце після такого звільнення.

Скільки виплачуватимуть роботодавцям?

Така компенсація надається у розмірі 50% від мінімальної місячної заробітної плати, яка наразі становить 6 700 гривень, відповідно роботодавці отримуватимуть компенсацію у розмірі 3 350 гривень. Щодо тривалості виплат, то їх можна отримувати не більше шести місяців при працевлаштуванні особи на строк не менше одного року.

У разі, якщо компенсація нараховується за неповний місяць, то її розмір визначається як різниця між сумою компенсації витрат, а саме 50% мінімальної заробітної плати, та її розміром, розрахованим пропорційно відпрацьованому працівником часу на місяць, за який надається компенсація.

За кого ще роботодавці можуть отримати компенсацію?

Відповідно до Порядку "Надання роботодавцям компенсації за зареєстрованих безробітних", роботодавці можуть розраховувати на отримання компенсації у разі працевлаштування осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного понад один місяць, за направленням центру зайнятості строком не менше ніж на два роки, а саме:

  • одного з батьків або особи, яка їх замінює і: має на утриманні дитину (дітей) віком до шести років; виховує без одного з подружжя дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю; утримує без одного з подружжя особу з інвалідністю з дитинства (незалежно від віку) та/або особу з інвалідністю I групи (незалежно від причини інвалідності);
  • дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • осіб, звільнених після відбуття покарання або примусового лікування;
  • осіб, яким до настання права на пенсію за віком залишилося десять і менше років;
  • осіб, яким виповнилося 15 років та які за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу;
  • осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення.

Раніше ми розповідали, що в Україні хочуть офіційно працевлаштовувати "домашніх працівників". Також ми писали, які плюси у працевлаштуванні ВПО.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.