Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплати педагогів — скільки платять вчителям молодших класів

Розбиралися, від чого залежить зарплата вчителів 1-4 класів та скільки заробляють педагоги у 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зарплата вчителя залежать від стажу та категорії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зарплата вчителів залежить від їхнього досвіду та кваліфікації. В основу нарахування оплати праці закладена тарифна сітка, але педагоги можуть отримувати надбавки та доплати до свого основного заробітку.

Сайт Pro Гроші розбирався, скільки отримують вчителі молодшої школи.

На жаль, через повномасштабну війну у 2023 в Україні скасували заплановане підвищення зарплат педагогів. Виплати залишились на рівні минулого року.

В основі нарахування зарплати освітянам, які працюють у бюджетних установах, у 2023 році покладена єдина тарифна сітка (ЄТС). Зарплата вчителя, в тому числі й молодших класів, залежить від досвіду роботи, розряду та категорії.

Більшість вчителів, які проводять уроки, мають 10-14 розряди ЄТС – згідно з даними тарифної сітки, вчителі отримують наступні середні зарплати (з грудня 2021 по грудень 2023 року):

  • молодий вчитель без категорії та з малим стажем – 10 574 грн;
  • вчитель І категорії – 12 906 грн;
  • вчитель вищої категорії – 13 759 грн.

За даними порталу з пошуку роботи, спостерігаємо дещо іншу ситуацію — в середньому вчитель молодших класів в нашій країні заробляє на місяць 14 500 грн. Це медіана заробітних плат за даними зі 183 вакансій, розміщених на Work.ua із заголовком "Вчитель молодших класів" і за схожими запитами-синонімами "Вчитель початкових класів", "Викладач молодших класів", "Викладач початкових класів" тощо.

Яка зарплата у вчителя вищої категорії

Сайт Pro Гроші також розповідав, яку зарплату отримує вчитель вищої категорії. Так, він має посадовий оклад 7 001 гривню. Разом з доплатами та надбавками середня заробітна плата з грудня 2021 року по грудень 2023 року складає 13 759 гривень.

За даними порталу, ситуація дещо інша. Наприклад, найбільше отримують грошей викладачі англійської мови, а саме 18 500 гривень. Найменша зарплатня у вчителя трудового навчання – 9 400 гривень.

У якому віці педагоги йдуть на заслужений відпочинок

Згідно з Законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", пенсія вчителям призначається за наступних умов:

  • пенсію за віком можна отримати після досягнення пенсійного віку (від 60 до 65 років залежно від тривалості набутого страхового стажу);
  • з 2021 року пенсія призначається тим особам, які досягли віку 60 років та мають страховий стаж не менше 28 років.

Якщо працівник раніше не отримував пенсію іншого виду (наприклад, за інвалідністю або вислугою років), він має право на отримання грошової допомоги у розмірі десяти місячних пенсій за умови, що:

  • на день досягнення пенсійного віку працівник освіти працює в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років,
  • має страховий стаж чоловік – 35 років, жінка – 30 років у закладах державної або комунальної форми власності на посадах, які дають право на призначення пенсії за вислугу років.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто може отримати компенсацію за втрачений відпочинок. Також ми повідомляли, що в Україні розширили перелік осіб, за яких роботодавці можуть отримати компенсацію.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.