Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Загрожує оніміння або параліч: українців попередили про небезпечний продукт в магазинах

Розповідаємо, що не так із печивом, яке виготовили в Румунії

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні продають печиво, яке загрожує здоров'ю

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українців попереджають, що в магазинах в одному із регіонів країни у продажі з'явилося зіпсуте печиво. Кондитерський виріб містить у собі у речовину, яка може спровокувати серйозні проблеми зі здоров'ям і навіть параліч.

Про це повідомляє пресслужба Держпродспоживслужбі в Івано-Франківській області.

За наявною інформацією, печиво з високим вмістом акриламіду виготовили в Румунії, але в західний регіон України, ймовірно, цей кондитерський виріб потрапив з Польщі.

"Акриламід – органічна сполука, амід акрилової кислоти складу CH2CHCONH2. Має високу розчинність у воді, спиртах. Проявляє сильні нейротоксичні властивості. Характерною особливістю акриламіду є те, що ознаки отруєння проявляються лише після прихованого періоду від кількох днів до тижнів", — розповіли у Держпродспоживслужбі.

Фахівці вже попередили про необхідність вилучити печиво з продажу. Покупців закликали повідомляти Головне управління установи про випадки виявлення продукції з небезпечною речовиною.

Також спеціалісти назвали симптоми ураження речовиною:

  • посилене потовиділення на руках та ногах;
  • оніміння;
  • параліч кінцівок.

Окрім цього, при контакті з очима акриламід викликає подразнення та пошкоджує рогівку ока. Вдихати речовину також дуже небезпечно. Пара та пил акриламіду можуть негативно вплинути на нервову систему.

Яка їжа найшвидше псується через віялові відключення світла

Через обстріли російськими військами об'єктів енергетичної інфраструктури в Україні з жовтня 2022 року діють віялові відключення світла. Через це можуть зіпсуватися продукти в магазинах і супермаркетах, але споживачам їх усе одно продаватимуть. Тож варто знати, що під великою небезпекою перебувають такі товари у магазинах:

  • охолоджене м'ясо;
  • напівфабрикати;
  • варені ковбасні вироби (сосиски, сардельки);
  • варена ковбаса;
  • ваговий кисломолочний сир;
  • рибні продукти.

Термін вживання цих продуктів без захисного пакування – від 48 до 72 годин. Чим частіше піддавати продукти розмороженню, тим інтенсивніше зменшуватиметься період зберігання і швидше розвиватимуться ознаки псування. Тому перед здійсненням покупки варто оглянути продукт й прочитати інформацію на етикетці.

Раніше ми розповідали, що відбувається з цінами на крупи. Також ми писали, товари яких компаній українцям краще не купувати через зв'язки цих фірм з Росією.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.