Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Загибель військового на фронті – скільки отримає його родина від держави

З'ясовували, хто може претендувати на допомогу від держави у випадку трагічної загибелі бійця ЗСУ

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Скільки держава щомісячно платитиме родинам загиблих військових

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У нашій країні родини загиблих військових мають право на отримання виплати в розмірі 15 млн гривень – ці гроші виплачують протягом 40 місяців.

Про це йдеться в постанові Кабміну №168.

Також діти загиблих військовослужбовців мають право на пенсію через втрату годувальника, таке саме право мають батьки та дружини загиблих у випадку, якщо вони непрацездатні.

Які правила виплати 15 млн гривень

Цю допомогу від держави поділять між дружиною (чоловіком у випадку загибелі військової), дітьми та батьками. Ще близько 13 тисяч гривень виплатять у якості допомоги на поховання (це п'ять прожиткових мінімумів).

Після подачі документів на допомогу в першу чергу можна отримати 20% від суми (це 3 млн грн). А решту 12 млн гривень будуть виплачувати впродовж 40 місяців. Щодо пенсії, то її розмір становить 70% зарплати загиблого військового. У випадку, якщо в нього є двоє дітей і буде призначено дві пенсії, то розмір кожної становитиме по 50%.

Зазначимо, право на пенсію у зв'язку із втратою годувальника настає незалежно від тривалості служби військового. Розмір пенсії не може бути меншим двох прожиткових мінімумів для непрацездатних – це 4186 грн.

Як встановити факт смерті

Щоб мати право на соціальні виплати, сперту треба офіційно встановити факт смерті військовослужбовця. Для цього родичі повинні надати копії наступних підтверджувальних документів:

  • свідоцтва про народження загиблого;
  • паспорта громадянина України;
  • військового квитка або приписного свідоцтва;
  • акту про загибель;
  • довідки про відсутність у військового нащадків;
  • рішення суду про визнання особи безвісти зниклою або про встановлення факту смерті;
  • свідоцтва про смерть.

Лише за наявності вказаних документів можна звертатися до військової частини та подавати заяву на отримання фінансової допомоги від держави.

Стадії мобілізації в Україні

  1. Уточнення даних у ТЦК (Територіальні центри комплектування — колишні військкомати). Це перший етап після вручення повістки, який проводять для того, щоб звірити інформацію про військовозобов'язаного.
  2. Проходження військово-лікарської комісії (ВЛК), за результатами якої роблять висновок про придатність або непридатність до служби, та отримання повістки про прибуття на призовний пункт.
  3. Навчання у відповідних центрах.
  4. Розподіл за військовими частинами та подальше виконання бойових завдань.

Основна ідея – не забирати всіх кваліфікованих працівників, оскільки тоді профільні підприємства припинять роботу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи випустять за кордон знятих з військового обліку українців. Також ми повідомляли, як вилучають автомобільний транспорт для ЗСУ та чи можлива компенсація за знищену машину.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.