Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Загибель військового на фронті — що робити, якщо рідним відмовили у виплатах

Юрист розповів, як правильно оскаржити в суді незаконну відмову в виплаті одноразової допомоги через смерть військового

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Треба обов’язково отримати письмову відмову у виплаті компенсації

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже півтора року триває повномасштабна війна. На жаль, трапляється так, що після загибелі військового на фронті, його родині відмовляють у виплаті грошової компенсації.

Юрист Євген Промський детально пояснив, як можна оскаржити рішення, створити та подати нову заяву та отримати одноразову допомогу.

У першу чергу, треба обов’язково отримати письмову відмову у виплаті компенсації. Якщо вам усно повідомили, що компенсацію не призначено, або взагалі відмовили у прийнятті документів з формальних причин – такі дії результативно оскаржити не вийде.

Навіть якщо посадова особа військкомату вважає, що ви не маєте права на виплату або вам не вистачає якихось документів, вона все одно зобов’язана прийняти вашу заяву, зареєструвати її та взяти до повноцінного розгляду, а потім у письмовій формі повідомити про її задоволення чи відхилення.

На подачу скарги на відмову у виплаті компенсації до обласного військкомату та Міністерства оборони надається 30 днів. Цю скаргу ви можете написати у довільній формі (як заява).

Які документи варто додати до скарги

За словами юриста, до скарги треба додати такі документи:

  • копію рішення про відмову у виплаті компенсації;
  • копії вашої першочергової заяви про виплату компенсації та доданих до неї документів.

Треба пам'ятати й про те, що за розгляд такої скарги адміністративний збір не сплачується.

Водночас ви також можете оскаржити відмову у виплаті грошової компенсації й через адміністративний суд. Тут строк вже більший: цілих 6 місяців з моменту отримання письмового рішення про відмову. Позовна заява має відповідати вимогам статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України.

Як подати заяву

Позовну заяву ви можете подати до суду за зареєстрованим місцем проживання позивача або за юридичною адресою відповідача. Позов можна подати особисто до канцелярії суду, надіслати його поштою або подати онлайн через систему "Електронний суд".

За подачу позовної заяви ви маєте сплатити судовий збір. Однак, якщо ви/ваші родичі маєте інвалідність І-ІІ групи, маєте низькі доходи або з інших поважних причин не можете його сплатити, суд за вашим клопотанням звільняє вас від сплати судового збору.

У разі задоволення позову в суді потрібно отримати його рішення з відміткою про набуття законної сили та виконавчий лист. Рішення надсилається відповідачу для його добровільного виконання. Якщо відповідач відмовляється виконувати рішення суду, потрібно надіслати виконавчий лист до відділу Державної виконавчої служби, повноваження якого поширюються на юридичну адресу відповідача.

Скільки грошей виплачують військовим за отримання інвалідності

Як ми розповідали раніше, в деяких випадках поранення під час несення служби можуть призвести до важких наслідків, наприклад, інвалідності. Тоді українці мають право на одноразові виплати. Розмір залежить від отриманої групи:

  • I група – 1 073 600 грн;
  • II група – 805 200 грн;
  • III група – 671 000 грн.

Менші суми виплачують військовим, у яких інвалідність настала через захворювання або нещасний випадок у період служби:

  • I група – 322 080 грн;
  • II група – 241 560 грн;
  • III група – 187 880 грн.

Щоб оформити одноразову грошову допомогу, потрібно звернутися з пакетом документів до начальника Центральної військово-лікарської комісії Збройних сил України чи до керівництва Регіональної штатної ВЛК.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому деяким військовим відмовляють у виплатах за поранення чи інвалідність. Також ми повідомляли, які повістки видаватимуть військовозобов'язаним у серпні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.