Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплати військових — як зміниться розмір виплат у серпні

Розбиралися, які виплати отримуватимуть військовослужбовці в останній місяць літа та що змінилось від початку 2023 року

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Деякі військові отримують 100 тисяч гривень винагороди

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

У нашій державі вже півтора року тривають загальна мобілізація та воєнний стан. Влітку 2023 року влада змінила розмір виплат військовослужбовцям, які захищають наші кордони від російських загарбників.

Сайт Pro Гроші розбирався, скільки отримуватимуть військові з 1 серпня 2023 року.

З 1 лютого 2023 року 30 тисяч гривень перестали платити військовим, які не перебувають на передовій та не виконують бойових завдань. Після цього військово-політичне керівництво схвалило законопроєкт № 9342, який збільшує розмір виплат військовим, відпустки та регулює підстави для відстрочки від мобілізації.

Уряд підвищив мінімальну зарплату для військових ще взимку – це має бути від 21 000 гривень для посади стрільця. Змінами до закону не повернули доплати 30 тисяч гривень, але деякі категорії військових отримали виплати, яких вони були позбавлені раніше.

Які нові виплати отримують військові з 1 серпня

За словами юристки, законодавство передбачає такі виплати військовим, крім "бойових" 30 тисяч гривень за виконання завдань та 100 тисяч гривень за участь у боях на передовій:

100 тисяч гривень щомісячно ― військовослужбовцям, які:

  • у зв’язку з пораненням (контузією, травмою або каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини, перебувають на стаціонарному лікуванні, включаючи час переміщення з одного закладу охорони здоров’я до іншого;
  • або перебувають у відпустці для лікування після поранення;
  • військовослужбовцям, які захоплені в полон, безвісно відсутні, інтерновані в нейтральні держави або є заручниками.

100 тисяч гривень військовослужбовцям, які загинули (померли) внаслідок отриманого поранення, пов’язаного із захистом батьківщини. Додаткова винагорода нараховується у розмірі 100 тисяч грн за місяць, у якому військовослужбовець загинув (помер), на умовах та в порядку, встановлених Кабміном. Право отримання цих коштів належить членам родини таких військовослужбовців.

Оклад за військовим званням, надбавка за вислугу років та додаткова винагорода у розмірі від 20 до 100 тисяч гривень після перебування у розпорядженні понад два місяці та до закінчення перебування у розпорядженні щомісячно виплачується військовослужбовцям, які у зв’язку з пораненням, пов’язаним із захистом батьківщини, які визнані ВЛК обмежено придатними, або непридатними до військової служби з переоглядом через 6−12 місяців, та зараховані у розпорядження відповідних командирів.

6 000 гривень ― військовослужбовцям строкової військової служби тепер щомісячно виплачується додаткова винагорода на умовах та в порядку, встановлених урядом. Раніше військовослужбовці строкової служби не мали права на отримання такої додаткової винагороди.

2 350 гривень ― курсантам вищих військових навчальних закладів, закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання, а також закладів вищої освіти, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки, відділення військової підготовки, закладів фахової передвищої військової освіти, які перед зарахуванням на навчання не перебували на військовій службі або проходили строкову військову службу.

15 тисяч ― 30 тисяч гривень додаткової винагороди з урахуванням рівня кваліфікації на умовах, у розмірах та в порядку, встановлених КМУ ― військовослужбовцям, які обіймають посади керівного та інструкторсько-викладацького складу у навчальних військових частинах.

Скільки грошей виплачують військовим за отримання інвалідності

Як ми розповідали раніше, в деяких випадках поранення під час несення служби можуть призвести до важких наслідків, наприклад, інвалідності. Тоді українці мають право на одноразові виплати. Розмір залежить від отриманої групи:

  • I група – 1 073 600 грн;
  • II група – 805 200 грн;
  • III група – 671 000 грн.

Менші суми виплачують військовим, у яких інвалідність настала через захворювання або нещасний випадок у період служби:

  • I група – 322 080 грн;
  • II група – 241 560 грн;
  • III група – 187 880 грн.

Щоб оформити одноразову грошову допомогу, потрібно звернутися з пакетом документів до начальника Центральної військово-лікарської комісії Збройних сил України чи до керівництва Регіональної штатної ВЛК.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому деяким військовим відмовляють у виплатах за поранення чи інвалідність. Також ми повідомляли, які повістки видаватимуть військовозобов'язаним у серпні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.