Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: які повістки видаватимуть військовозобов'язаним у серпні

Вже незабаром умови мобілізації в Україні дещо зміняться, однак не усі громадяни про це знають

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З 1 серпня в Україні видаватимуть 3 види повісток

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 1 серпня стануть чинними нові правила мобілізації. Зокрема, солдати строкової служби зможуть переходити у категорію мобілізованих. Також усім військовозобов'язаним громадянам продовжать видавати повістки.

Як пояснила прессекретарка Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Марія Левко, загалом вручити можуть три види повісток.

Якими бувають повістки?

  • Повістка для уточнення даних. Це документ для уточнення та оновлення інформації про склад сім'ї, стан здоров’я військовозобов'язаних, місце роботи тощо.
  • Повістка на проходження військово-лікарської комісії. Цю повістку має підписати начальник ТЦК. Документ зобов'язує громадянина пройти медичне обстеження. До повістки додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов'язаного. Після медкомісії у цій картці з'явиться висновок військово-лікарської комісії про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби.
  • Мобілізаційне розпорядження. Ця повістка вручається військовозобов'язаному після проходження медкомісії, якщо його визнано придатним до проходження військової служби.

Як змінилася робота ТЦК

Раніше вас могли мобілізувати, навіть якщо ви перебуваєте на обліку в іншому територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки. Але наприкінці весни уряд дозволив надсилати повістки військовозобов'язаним, незалежно від місця перебування на обліку.

Відтоді ТЦК можуть сповіщати про мобілізацію та призивати на військову службу:

  • осіб з-поміж резервістів у особливий період (зарахованих до військового оперативного резерву);
  • осіб за призовом під час мобілізації, на особливий період.

При цьому нововведенню можуть не підпорядковуватися військовозобов'язані та резервісти Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки.

Також ТЦК вже не займаються підготовкою та веденням територіальної оборони.

Раніше ми пояснювали, чи може військкомат скасувати відстрочку. Також ми писали, кого не мобілізують в останній місяць літа 2023 року.

Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.