Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Заборона імпорту продукції з України — на що скасують "бан"

Розбиралися, яка позиція Єврокомісії щодо відновлення імпорту української агропродукції та які строки скасування заборони

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі заборони щодо імпорту хочуть скасувати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У вівторок, 6 червня, Євросоюз офіційно продовжив заборону на імпорт деяких видів продовольства з України до п’яти країн до 15 вересня. Але в Єврокомісії пообіцяли поступово скасувати ці обмеження.

Про це повідомляє офіційний сайт Єврокомісії.

Відомо, що на низку українських сільскогосподарських продуктів заборону буде скасовано саме до 15 вересня – до дати її закінчення.

"До 15 вересня 2023 року ЄС поступово скасовує виняткові та тимчасові запобіжні заходи, прийняті 2 травня 2023 року щодо імпорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику з України", – сказано у повідомленні.

Також в ЄК додали, що мають в планах значне скорочення обмежень для вказаних типів продуктів за тарифними лініями. Їхня кількість скоротиться з 17 до шести.

На які товари скасують заборону

ЗМІ з посиланням на власні джерела уточнили, що заборону на імпорт до Євросоюзу скасують на наступні продукти:

  • тверді сорти пшениці;
  • гібриди кукурудзи;
  • матеріал для сівби та спельту.

Вважається, що ці поетапні скасування зможуть покращити роботу "шляхів солідарності" та допоможуть з розв’язанням проблем щодо вивезення українського зерна цьогорічного врожаю.

Яких країн ЄС стосується заборона

За даними польських журналістів, рішення Єврокомісії продовжує чинну із 2 травня постанову ЄС про заборону вільних постачань зерна з України до таких країн:

  • Болгарії;
  • Польщі;
  • Румунії;
  • Угорщини;
  • Словаччини.

Про те, що обмеження на імпорт зерна з України потрібно продовжити щонайменше до кінця жовтня, 30 травня заявив єврокомісар із питань сільського господарства Януш Войцеховський. За його словами, "у сховищах прикордонних країн більше зерна, ніж в Україні, і саме тому треба продовжити цю тимчасову заборону на ввезення для покращення ситуації в сусідніх країнах".

Заборону імпорту продовжили до 15 вересня

Крім того, міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус розповів, що його відомство отримало від Євросоюзу проєкт нової постанови про продовження заборони імпорту чотирьох видів зернових з України до п’яти прикордонних країн до 15 вересня 2023 року.

Цей проєкт набув чинності 6 червня.

Яка позиція України

Україна виступає проти продовження заборони на імпорт зерна. Міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський заявив журналістам у Брюсселі, що вже за кілька тижнів після впровадження заборони на імпорт деякими країнами ЄС виникли великі труднощі з функціонуванням чорноморського "зернового коридору", спричинені діями Росії. У підсумку українська сторона не могла завантажувати судна зерном протягом 10 днів.

Раніше ми пояснювали, якої шкоди завдає українській економіці зернова блокада. Також ми писали, як можуть змінитися ціни на зерно впродовж 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.