Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

За вивчення фінансових криз: хто отримав Нобеля з економіки

Премію Нобеля з економіки отримав екс-глава ФРС США за вивчення фінансових криз

Колаж: Pro Гроші

Хто отримав Нобелівську премію з економіки

Колаж: Pro Гроші

Нобелівську премію з економіки отримало тріо американських економістів, зокрема, колишній глава Федеральної резервної системи Бен Бернанке – за дослідження того, як підтримка збанкрутілих банків може запобігти ще глибшій економічній кризі.

Про це повідомила Шведська королівська академія наук.

Разом з Бернанке премію отрмали Дуглас Даймонд і Філіп Дібвіг.

"Лауреати цього року з економічних наук значно покращили наше розуміння ролі банків в економіці, особливо під час фінансових криз. Важливим висновком у їхньому дослідженні є те, чому важливо уникати банкрутства банків", – сказано в заяві.

Сучасні банківські дослідження пояснюють, навіщо нам банки, як зробити їх менш вразливими під час криз, і як крах банків посилює фінансові кризи.

"Щоб економіка працювала, заощадження мають бути спрямовані на інвестиції. Однак, тут є конфлікт: вкладники хочуть отримати миттєвий доступ до своїх грошей у разі несподіваних витрат, тоді як компанії та власники будинків повинні знати, що вони не будуть змушені передчасно погасити свої позики", – йдеться у повідомленні.

У своїй теорії Даймонд і Дібвіг показують, як банки пропонують оптимальне вирішення цієї проблеми. Діючи як посередники, які приймають вклади від багатьох вкладників, банки можуть дозволити вкладникам отримати доступ до своїх грошей, коли вони захочуть, а також пропонувати довгострокові позики позичальникам.

Однак їхній аналіз також показав, як поєднання цих двох видів діяльності робить банки вразливими до чуток про їхній неминучий крах.

Грошова частина премії 2022 року становить 10 млн шведських крон (близько 900 тис. доларів). Якщо лауреатів кілька, то гроші поділяються між ними у співвідношенні, яке вкаже академія наук. Цього року премію розділять порівну.

З чим зіткнеться економіка планети

Низькі темпи зростання економіки і висока інфляція можуть затягнутися на роки через російську війну в Україні та поступову відмову від енергоносіїв агресора.

Імовірність рецесії в Європі зростає, а в Китаї цей процес, навпаки, сильно сповільнюється, при цьому в США скоротився обсяг виробництва.

Це може спричинити серйозні наслідки для економіки країн, що розвиваються. Президент Світового банку назвав це "ідеальним штормом" і щоб його подолати знадобляться нові макро – і мікроекономічні підходи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.