Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

За мистецтво в під’їздах будинків можуть покарати: що загрожує авторам графіті

Розповідаємо, чи можна притягнути до відповідальності за псування спільного майна в багатоквартирних будинках

Фото: Pexels

Штрафи за графіті на стінах будинків

Фото: Pexels

Графіті на стінах будинків, у під’їздах і ліфтах – поширене явище в Україні. Хтось скаже, що це мистецтво, яке додає кольорів сірим багатоповерхівкам. А комусь малюнки та написи видаються вандалізмом, за який можна притягнути до адміністративної чи кримінальної відповідальності.

Сайт Pro Гроші розповідає, як можуть покарати українців за графіті, посилаючись на норми законодавства.

Штрафи за графіті на стінах


Малюнки на зовнішній "коробці" багатоквартирного житлового будинку, в під’їздах, ліфтах та інших приміщеннях загального користування можна кваліфікувати як псування спільного майна. Тоді житлово-експлуатаційна компанія чи представник ОСББ мають право ініціювати цивільний позов і вимагати від винної особи компенсацію завданої шкоди.

Цивільно-правову відповідальність несуть українці від 14 років або їхні законні представники. Після звернення в поліцію правоохоронці можуть скласти протокол за статтею 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) – "Дрібне хуліганство".

Тоді художнику-графіку загрожує:

  • штраф від 3 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 119 грн);
  • громадські роботи від 40 до 60 годин;
  • виправні роботи від 1 до 2 місяців з відрахуванням 20% заробітку;
  • адміністративний арешт до 15 днів.

Адміністративна відповідальність передбачена для підлітків від 16 років і дорослих громадян України. У разі псування майна неповнолітньою особою замість штрафу можуть застосувати попередження, догану, вимогу публічного вибачення перед потерпілими (мешканцями будинку) чи передачу підлітка під нагляд батькам.

Кримінальна відповідальність за графіті


В деяких випадках адміністративним стягненням справа не обійдеться. Якщо порушення кваліфікують за статтею 296 Кримінального кодексу ("Хуліганство"), то покаранням буде штраф від 17 000 до 34 000 грн, пробаційний нагляд до 5 років або обмеження волі до 5 років.

Такі заходи передбачені за "грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом". Графіті бувають різні, тож відповідальність частково залежить від його тематики.

Ще одна альтернатива для горе-художників – відбути покарання за статтею 194 ККУ "Умисне знищення або пошкодження майна", що заподіяло шкоду у великих розмірах. Тоді доведеться заплатити фінансову санкцію в розмірі від 17 000 до 68 000 грн, відбути громадські роботи (120-240 годин), виправні роботи (до 2 років) або опинитися в ув’язненні (до 3 років).

Звісно, це радикальні заходи, які рідко застосовують. Зазвичай графіті в багатоквартирних будинках підпадають під адміністративний кодекс, а не кримінальний.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому українців зможуть штрафувати на 800 000 грн. Також ми повідомляли, які бувають наслідки за несплату адміністративного штрафу в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.