Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

З якими хворобами українці можуть достроково вийти на пенсію

Раніше вийти на пенсію можуть громадяни з певним захворюванням

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Хто ще має право на дострокову пенсію

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні на достроковий вихід на пенсію мають право багатодітні матері, учасники бойових дій та люди з певними захворюваннями.

Про це повідомляє Соціальна платформа.

Дострокова пенсія в Україні

Громадяни, хворі на гіпофізарний нанізм (ліліпути), мають право на дострокову пенсію після досягнення чоловіками 45 років, жінками 40 років та за наявності страхового стажу не менше 20 років у чоловіків і не менше 15 років у жінок.

Розмір пенсії обчислюється на загальних підставах, понаднормовий стаж визначається понад 35 років у чоловіків та понад 30 років у жінок.

Що впливає на розмір пенсії по інвалідності

розмір залежить від кількох факторів. По-перше, від пенсії за віком, оскільки з неї обчислюють частку у відсотках. По-друге, від групи інвалідності. По-третє, від страхового стажу: до нього додатково додають період від дня встановлення інвалідності до шістдесятирічного віку.

Пенсійне забезпечення загалом вираховують за такою схемою:

  • 100% пенсії за віком – особам з інвалідністю І групи;
  • 90% пенсії за віком – особам з інвалідністю ІІ групи;
  • 50% пенсії за віком – особам з інвалідністю ІІІ групи.

Хто може отримати ще одну надбавку до пенсії

Доплата становить 1% від основного розміру пенсії за кожен повний рік роботи, відпрацьований жінками понад 20 років та чоловіками понад 25 років. Йдеться про українців, які вийшли на пенсію до 1 жовтня 2011 року.

Для тих, хто вийшов на пенсію пізніше, наднормативним вважається стаж, відпрацьований жінками понад 30 років та чоловіками понад 35 років.

Пенсіонери, які мають 35 років наднормативного стажу, можуть отримувати 35% доплати. Цей відсоток вираховується не від усієї суми пенсії, а максимум від прожиткового мінімуму, який наразі становить 2 093 гривень.

Як безробітні можуть отримати страховий стаж

Страховий стаж також охоплює періоди, протягом яких людина підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на випадок безробіття, тобто отримувала такі виплати:

  • допомога з безробіття(крім одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності);
  • допомога з часткового безробіття, в тому числі на період карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України хвороби COVID-19;
  • матеріальну допомогу в період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації.

Раніше ми розповідали, які категорії працівників можуть отримати страховий стаж. Також ми писали, скільки коштує докупити недостатню кількість страхового стажу. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.