Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Є майже у кожному будинку – що можна вигідно здати на брухт

Заробити побільше грошей на брухті зможе чи не кожен українець, якщо проведе ревізію свого дому і знайде дорогі метали

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть відшукати дорогий брухт в себе вдома

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Майже в кожному будинку можна відшукати якусь кількість чорного і кольорового брухту. Перший лежить у вигляді решток зношених приладів, техніки, що потребує утилізації, автомобільних запчастин тощо. Другий – це різноманітне кухонне приладдя, декор, сантехнічні вироби, меблева фурнітура і багато іншого.

Сайт Pro Гроші розповідає, який брухт, що залежався вдома, можна вигідно здати й побільше заробити.

Який чорний брухт є майже у кожній оселі

Чорні метали – найдешевші, але їх кількісно можна знайти більше, бо це вироби зі сталі, заліза та чавуну. Ціни на кілограм чермету починаються від 2,5 грн, в деяких містах України вартість може доходити до 5-6 кг, залежно від якості матеріалів, наявності домішок і забруднень. Чорний брухт, що може завалятися в будинку, це:

  • сільськогосподарська техніка, її деталі;
  • запчастини до транспортних засобів – автомобілів і велосипедів;
  • цвяхи, шурупи та інші дрібні будівничі аксесуари;
  • металеві частини сокир і пилок;
  • гільзи патронів і снарядів;
  • старі побутові електроприлади, як от холодильники, пральні машини, газові печі;
  • пружини та деякі деталі меблів;
  • голки;
  • рибальські та мисливські знаряддя.

Щоб побільше заробити на продажі чорного брухту, заздалегідь розсортуйте його та розкладіть по категоріях. Так імовірність падіння ціни через відсоток засмічення зменшиться. Плюс за наявності значних обсягів металів – від тонни – приймальники зазвичай пропонують вигідніші умови.

Який кольоровий метал можна знайти вдома

Якщо на черметі можна вдосталь заробити тільки з великими обсягами, то більшість кольорових металів самі по собі коштують достатньо, щоб принести значний дохід. Наприклад, кілограм міді купують в середньому за 220-240 грн, латуні чи бронзи – за 150 грн, алюмінію та свинцю – за 30-40 грн.

Щоб відшукати вдома потрібний метал, варто провести ревізію. На щастя, більшість матеріалів перебувають на видному місці, немає потреби застосовувати зусилля для отримання. Складність може чекати власників житлових приміщень, якщо вони захочуть дістати каналізаційні чи сантехнічні вироби.

Алюміній. Цього матеріалу вдосталь у кожному домі. Спершу треба оглянути кухонний посуд – ложки, тарілки, каструлі, виделки. Віконні рами та автомобільні деталі також є джерелом алюмінію.

Мідь. Один з найдорожчих кольорових металів і водночас найзатребуваніших. Щоб отримати брухт, перевірте меблеву фурнітуру і дверні замки. Ще мідь знаходиться у старих радянських холодильниках, тож якщо надумаєте здавати його повністю, спочатку відділіть дорогі деталі від звичайного чермету. Можливо, десь у коморі чи підвалі знайдете мідні кабелі/дроти.

Бронза. Також міститься у кухонному посуді, а ще – декоративних елементах. Наприклад, з бронзи виготовляють люстри й скульптури. Інколи нею покривають поверхні дверних ручок і замків.

Свинець. Найбільше цього металу можна відшукати в акумуляторах, автомобільних колесах і демонтованих лічильниках. Поціновувачам риболовлі чи полювання теж не доведеться довго мучитися: поламані принади – хороше джерело свинцю.

Латунь. В домашніх умовах дістати не дуже легко, бо зазвичай латунь використовують для промислового обладнання. Але можна здати на брухт старі крани, радіатори, змішувачі, холодильні трубки. Також матеріал міститься в деяких чайниках і самоварах.

Титан. Його найменше в будинку пересічних українців. Сплави зустрічаються в комп’ютерах і мобільних телефонах, тож за наявності поламаної техніки не поспішайте її позбуватися.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ціни на брухт невпинно падають і розповідав, що відбувається на світовому ринку металів. Також ми повідомляли, який метал можна найдорожче здати на брухт і де його шукати українцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.