Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Держава забрала активи у бізнесменів зі списку Forbes — у скільки їх оцінюють

"Націоналізовані" активи Коломойського, Жеваго, Богуслаєва та Григоришина можуть коштувати понад $956 млн

Колаж: Pro Гроші

У бізнесменів забрали активів на понад $956 мільйонів

Колаж: Pro Гроші

Вартість активів, що перейшли у власність держави після відчуження стратегічних підприємств, оцінюють у 956,5 мільйона доларів. Ідеться про критично важливі компанії, що належали українським бізнесменам та олігархам.

Відповідну оцінку зробило видання Forbes Україна.

До 24 лютого сукупна вартість цих активів була у 2,5 рази вищою – 2,426 млрд доларів.

Найдорожчий актив Укрнафта – найбільший видобувач нафти в Україні і власник 600 АЗС. До 24 лютого компанія оцінювалася у 1,5 млрд доларів. Зараз вартість компанії – 748 млн доларів.

Forbes оцінює долю Коломойського та Боголюбова в Укртатнафті у 28%, стільки ж – у Олександра Ярославського, решта – у НАК "Нафтогаз України". До війни Forbes оцінював весь актив у 830 млн доларів, зараз – 178 млн доларів.

Мотор Січ Вʼячеслава Богуслаєва зараз оцінюють у 27 мільйонів доларів, а до війни — 90 мільйонів. АвтоКрАЗ Костянтина Жеваго — 3 мільйони доларів (до війни 10 мільйонів).

Запоріжтрансформатор Костянтина Григоришина — банкрут, тому його вартість оцінюють як нульову. Підприємство виробляє трансформаторне та реакторне обладнання, тому потенційно завод є привабливим активом.

Що передувало

За підсумками засідання Ставки верховного головнокомандувача, 7 листопада стало відомо, що акції Укрнафти, Укртатнафти, Запоріжтрансформатору, АвтоКрАЗ і Мотор Січі були примусово відчужені у власність держави.

Ці підприємства повʼязані з бізнесменами Костянтином Жеваго, Ігорем Коломойським, Вʼячеславом Богуслаєвим і Костянтином Григоришиним.

Чи отримають вони компенсації — поки невідомо, проте в рішенні Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку є пункт про порядок компенсації.

Ситуація довкола Альфа-банку

30 вересня РНБО ухвалила рішення про запровадження нових пакетів санкцій проти фізичних та юридичних осіб, які причетні до розв’язування агресивної війни проти України чи які підтримують путінський режим.

У списку, зокрема, є співвласник Альфа груп Михайло Фрідман.

26 жовтня президент України Володимир Зеленський підписав закон про спецпроцедуру виведення системного банку з ринку в умовах воєнного стану.

Нагадаємо, раніше ми розбирали, що буде з бізнесом російського олігарха Михайла Фрідмана в Україні

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.