Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Які професії входять до педагогічного стажу та скільки років потрібно для виходу на пенсію

Розбиралися, які професії належать до педагогічного стажу та від чого залежить розмір пенсійних виплат

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Педагогічний стаж впливає на розмір пенсії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Педагогічний стаж – обчислення відпрацьованих років у сфері освіти. Педагогічний стаж являє собою суму всіх робочих днів. Чим більший стаж та вище кваліфікація, тим достойнішу можна отримати пенсію.

Сайт Pro Гроші розбирався, які професії входять до педагогічного стажу та скільки років слід пропрацювати, аби вийти на пенсію.

Які професії входять до педстажу: всі педагогічні працівники, будь то вихователі у садочках, вчителі шкіл, а також викладачі вищих навчальних закладів. Як правило, відпрацьовані роки показують досвід і кваліфікацію педагога, тому на його послуги буде більший попит із вищою зарплатою.

Як обчислюють педагогічний стаж

Обчислення робочих днів, які належать до педстажу, починаються з того моменту, як педагог укладає договір з тим чи іншим навчальним закладом. При цьому інша педагогічна діяльність не враховується при підрахунку. Як правило, вчитель має влаштуватися на роботу саме в навчальний заклад, уклавши попередньо офіційний трудовий договір. Інша педагогічна діяльність, яка не входить в загальне положення законодавства, не буде обчислюватися як трудовий стаж. Наприклад, педагог, який займається репетиторством, не має право отримувати трудовий стаж у сфері освіти.

Що входить до педстажу:

До педагогічного стажу входять:

  • кількість відпрацьованих днів у сфері освіти або загальний трудовий стаж;
  • безперервний стаж роботи для вчителів початкових класів.

Для чого потрібен педстаж

У першу чергу потрібно розуміти, що педагогічний стаж — це спеціальний термін, який стосується лише деяких категорій діяльності. Педстаж, як і будь-яка офіційна трудова діяльність, дає право на отримання пенсії.

Пенсія за вислугу років

Пенсія за вислугу років вчителям може бути призначена незалежно від віку за умови наявності педстажу не менше як:

  • 25 років станом на 01 квітня 2015 року;
  • 25 років 6 місяців станом на 01 січня 2016 року;
  • 26 років 6 місяців станом на 11 жовтня 2017 року.

Постановою Кабінету Міністрів України 04.11.1993 № 909 визначено перелік закладів, установ та посад, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років. Незалежно від форми власності або відомчої належності освітніх установ до вислуги років враховується робота у закладах:

  • загальної середньої освіти на посадах вчителів, викладачів, вихователів, директорів та інших;
  • дошкільної освіти на посадах вихователів, музичних керівників, директорів (завідуючих) та інших;
  • позашкільної освіти на посадах художніх керівників, керівників, завідуючих, директорів та їх заступників.

Пенсія за вислугу років призначається за умови звільнення з посади, яка дає право на цей вид пенсії. За наявності підстав, працівнику освіти може бути призначено інший вид пенсії (по інвалідності чи у зв’язку з втратою годувальника). У цьому разі працівнику надається право самостійно робити вибір.

Розмір призначеної пенсії

Розмір пенсії визначається з урахуванням всього набутого страхового стажу (починаючи з 01.07.2000) та заробітної плати, з якої сплачено страхові внески. Також, за бажанням працівника, додатково враховується заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 30 червня 2000 року.

Раніше сайт Pro Гроші пояснював, хто має право на пенсію за вислугу років. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.