Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Які пільги можуть отримати діти учасників бойових дій – повний перелік

Держава надає дітям військових та осіб з інвалідністю внаслідок війни певні пільги та соціальні гарантії

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Діти військових мають право на пільги від держави

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Родини військовослужбовців забезпечують деякими пільгами, причому діти також мають право на певну матеріальну допомогу та соціальну підтримку. Але для успішного оформлення необхідно, щоб батько чи матір мали довідку учасника бойових дій (УБД) або посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни.

Сайт Pro Гроші розповідає, на які пільги можуть розраховувати діти українських військових.

Повний перелік пільг для дітей військовослужбовців

Відповідно до Закону "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" діти учасників бойових дій можуть отримати допомогу на здобуття освіти, проживання в гуртожитку та шкільне харчування, санаторно-курортне лікування і відпочинок. Повний список доступної підтримки такий:

  • повна або часткова оплата навчання за державні кошти;
  • довгострокові кредити на здобуття освіти;
  • отримання соціальної стипендії під час навчання;
  • забезпечення безплатними підручниками;
  • безплатний доступ до мережі Інтернет;
  • проживання в гуртожитку державних коштом;
  • безплатне або пільгове харчування у школах;
  • відпочинок або лікування у санаторії раз на рік.

Що стосується харчування у закладах освіти, то взагалі не платити за їжу можуть діти військових, які загинули, зникли безвісти чи потрапили в полон. Водночас за рішенням місцевої ради тим учням, батьки яких мають посвідчення УБД, можуть надавати пільги на харчування з місцевого бюджету.

Варто зазначити, що часткове чи повне покриття плати за навчання у закладах професійної (професійно-технічної), професійної вищої та вищої освіти надається до досягнення 23-річного віку. Плюс допомога припиняється, якщо студента відрахували до отримання диплому.

Як отримати належні пільги

Українцям необхідно звернутися до органу соціального захисту за фактичним чи зареєстрованим місцем проживання з пакетом документів. У список входять:

  • свідоцтво про народження дитини (оригінал і копія);
  • довідка про присвоєння ідентифікаційного номера;
  • посвідчення учасника бойових дій;
  • посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни (за наявності);
  • посвідчення про смерть військового (якщо є);
  • довідка про реєстрацію місця проживання;
  • довідка внутрішньо переміщеної особи (якщо є).

Яку соціальну стипендію отримують діти УБД

У 2023 році розмір соціальної стипендії для студентів, чиї батьки-військові загинули або зникли безвісти, становить 4 026 грн на місяць. Її виплачують особам після 18 років, які не мають академічних заборгованостей. Для оформлення необхідно звернутися до керівництва закладу освіти та подати відповідну заяву.

У тексті документу слід зазначити особисту інформацію, зокрема, повне ім’я, дату народження, місце реєстрації, паспортні дані чи реквізити посвідки на постійне проживання, ідентифікаційний номер. Плюс варто вказати, хто і коли видав студентський квиток, а також які існують підстави для отримання соціальної стипендії.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що родини загиблих військових можуть отримати пільги та розповідав, яку допомогу надає держава. Також ми повідомляли, які знижки на комунальні послуги можуть отримати учасники бойових дій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.