Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пільги для УБД: яку допомогу від держави можуть отримати українці

Розповідаємо, які пільги передбачено в Українському законодавстві для учасників бойових дій

Фото: УНІАН

Учасники бойових дій можуть розраховувати на підтримку

Фото: УНІАН

Захисники України, які мають статус учасника бойових дій, отримують від держави виплати та пільги, в тому числі й на оплату комунальних послуг. Право на призначення відповідних пільг визначено Законом України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту.

Про те, які пільги мають учасники бойових дій, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Знижку на комунальні послуги можуть отримати особи, які вже мають статус УБД, громадяни, які перебувають в процесі оформлення статусу, пільгу на комуналку отримати не зможуть.

Громадяни з відповідним статусом мають 75% знижку за користування житлом та комунальними послугами. Таку ж знижку надають на квартплату в межах норм: 21 кв. метр загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому будинку і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю.

Родини, які складаються лише з непрацездатних осіб, знижка на опалення розраховується за нормами для побутових потреб у межах середніх норм споживання — 42 кв. метри на кожну особу, яка має право на знижку плати, та 21 кв. метр на сім’ю.

Як держава допомагає громадянам які мають статус УБД

Також учасники бойових дій мають право:

  • забезпечення житловою площею у термін на два роки після становлення на квартирний облік, для осіб, які отримали поранення;
  • одержати позику на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт житлових будинків і подвірних будівель, дачних будинків з погашенням її протягом 10 років, починаючи з п’ятого року після закінчення будівництва;
  • першочергове забезпечення житловою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов, та першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва, першочерговий ремонт будинків і квартир;
  • першочергове право на вступ до житлово-будівельних (житлових) кооперативів, кооперативів з будівництва та експлуатації колективних гаражів, стоянок для транспортних засобів та їх технічне обслуговування, садівницьких товариств.

Окрім того, УБД можуть позачергово встановити домашні телефони за пільговою ціною: 20% від тарифів вартості основних та 50% ― додаткових робіт, а розмір абонплати за користування телефоном для них становить 50%.

Раніше ми писали, які виплати можуть отримати родичі військових, які зникли безвісти, а також на які соціальні виплати можуть розраховувати українці у листопаді.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.