Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підготовка до блекауту: що буде з цінами на генератори

Розповідаємо, коли в Україні може закінчитися дефіцит генераторів

Фото: КМДА, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Уже за місяць ситація може істотно змінитись

Фото: КМДА, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Через масовані ракетні обстріли з боку Росії по об'єктах енергетичної інфраструктури попит на генератори зріс у 14 разів. На тлі цього в Україні спостерігається явна спекуляція у сфері продажів автономних генераторів.

Про це розповів голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь для UBR.ua.

"Сьогодні в Україні ми бачимо явну спекуляцію, обумовлену дефіцитом критично необхідного споживачу товару. Коли ринок буде насичено пропозицією, "космічні" ціни знизяться до прийнятного рівня. І чим більше буде завозитися генераторів, тим нижчою буде на них ціна", – каже Соболь.

Коли почнуть падати ціни на генератори

Експерт прогнозує, що рішення Кабінету міністрів про скасування ввізного мита та ПДВ на ввезення генераторів, трансформаторів, акумуляторів, електрообігрівачів та іншого обладнання може посприяти значному зниженню цін на генератори в Україні вже у грудні цього року.

Причина дефіциту генераторів в Україні

Україна не виробляє власні генератори, а потреби закриває поставками з Китаю, Туреччини та ЄС.

За даними Державної митної служби, за девʼять місяців 2022 року Україна імпортувала генераторів на $202 млн. Це більше, ніж за весь минулий рік, на $196 млн.

Але навіть збільшення імпортних доставок не покриває попит. У черги за генераторами вишикувалися дистриб’ютори з інших європейських країн, які також готуються до складної зими. У Великій Британії за перші два тижні жовтня продажі генераторів зросли на 203%.

Генераторів немає ні в Польщі, ні в інших європейських країнах, каже керівник сервісного центру "КВІТКА" Максим Царьов. Китайські, турецькі, європейські заводи, за його словами, працюють на максимумі.

Як змінилися ціни на генератори

У 2022 році ціни на генератори, за даними Царьова, зросли у 2–3 рази. Якщо в жовтні 2021-го найпростіший генератор потужністю 1 кВт можна було придбати за 3 000 грн, то зараз за 10 000 грн.

Вартість генераторів потужністю 1 кВт:

  • бензиновий генератор – від 10 000 грн;
  • дизельний – від 15 000 грн;
  • інверторний – від 20 000 грн.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як обрати генератор на випадок відключення світла. Також ми розповідали, кому з українців передбачається компенсація вартості закупівлі генераторів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.