Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як українцям менше платити за бензин — чотири способи

Пальне в Україні дорожчає через війну та енергокризу, але водії все одно можуть витрачати трохи менше грошей на заправку свого транспортного засобу

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Як водіям заощадити пальне і не витрачати зайві кошти

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Бензин продовжує залишатися одним із найбільших стратегічно важливих товарів під час війни в Україні. Але в умовах, коли ціни на паливо зростають майже щодня, навіть літр зекономленого бензину під час поїздки може здатися хоч і незначною, але перемогою для водія.

Про те, як водіям зекономити паливо в умовах постійного зростання цін, розповідають на сайті U-news.

Обирайте оптимальний маршрут

Водії, які добре знають свою місцевість, рідко змінюють маршрут своїх поїздок і майже завжди долають один і той самий шлях. Але ж час не стоїть на місці: будуються нові траси, на дорогах більшає світлофорів, а на звичному для вас маршруті вже такі затори, що час у дорозі може збільшитися на годину чи й дві.

Тож дивно, але водії рідко коли замислюються над новим маршрутом для своєї поїздки. Хоча можна використовувати навігатор, який заощадить 1,5-2 літри бензину, бо підкаже об'їзний маршрут.

Завжди перевіряйте тиск у шинах

Якщо в усіх чотирьох шинах тиск знизиться хоча б на 0,1 атм., це збільшить витрату пального на 2-3%.

А все через те, що погано накачане колесо нерівномірно розподіляє тиск на дорогу і погіршує керованість автівки.

Тиск у шинах можна перевірити на більшості заправок, там же можна їх і підкачати.

Дуже важливою не лише для безпеки, а й для економії пального є правильна сезонність шин. Наприклад, якщо використовувати зимові покришки влітку, вони почнуть пробуксовувати й це збільшить ваші витрати на бензин.

Взимку, навпаки, до зайвих витрат призведуть літні шини, які можуть задубіти при низькій температурі.

Не варто довго прогрівати автівку

Невідомо чому, але деякі власники автомобілів перед поїздкою можуть прогрівати свій транспортний засіб 10-15 хвилин. А, крім двигуна, додатково вмикають грубку, обігрів сидінь. А це додаткова витрата 1-2 літрів бензину.

Щоб уникнути зайвих витрат пального, необхідно ознайомитися з правилами експлуатації конкретного автомобіля, акумулятора, двигуна, доцільністю їхнього прогріву впродовж певного часу.

Стиль водіння

Найпоширеніша помилка автомобілістів — якщо їхати швидко, менше витрачається палива. Але вони забувають, що різкі старти, гальмування, велика швидкість дуже навантажують усі деталі автомобіля, а також негативно впливають на витрату бензину. Тому найкращий варіант – звичайний, середній рух, повільне гальмування, без різких рухів.

Якщо ви їдете містом — ліпше зі швидкістю 40-60 км/год. Якщо ж виїжджаєте на трасу — можна розігнатися до 90 км/год. Хоча тут не варто забувати й про те, що деякі автомобілі під час їзди по 90 км/год спалюють пального більше, ніж інші автівки за 100 км.

Що відбувається з цінами на бензин зараз

Як свідчать дані Держстату, вартість пального у місячному вимірі зросла на 1,3%, а от у річному – на 59,4%.

А за інформацією Консалтингової групи "А-95", дизель водії наразі купують на майже 6 гривень дорожче, а бензин марки А-95 підвищився у ціні приблизно на 2 гривні.

Раніше ми розповідали, чому українці скоро почнуть платити більше за електроенергію. Також ми писали, чим небезпечні генератори.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.