Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на консерви в Україні різко зросли – що здорожчало найбільше

Розповідаємо, як мінялися ціни на консервовану продукцію в Україні

Фото і колаж: Pro Гроші

Найбільше зросла вартість рибних консервів

Фото і колаж: Pro Гроші

В Україні ціни на продукти помітно зростають вже тривалий час. Особливо активізувався попит на консервовану продукцію.

Порівняно з вереснем, ціни на консерви зросли так, як до війни не зростали за цілий рік, про це свідчать дані порталу Мінфін.

Зокрема, зросли ціни на консервовані овочі. Консервовані зелений горошок, кукурудза, кабачкова ікра та огірки, порівняно з вереснем, зросли в ціні в середньому на 3,85%. При цьому найбільше подорожчали консервовані огірки. За півмісяця вартість 500 г такої продукції в середньому зросла до 82,70 грн.

Другу позицію щодо темпів подорожчання має кабачкова ікра, яка зросла в ціні майже на 4,5%. Середня вартість однієї баночки становить 45,28 грн.

Скрін: Мінфін

Також особливо помітно зросли ціни на консервовану рибу – у середньому на 7,74%. Серед рибних консервів лідером подорожчання стали шпроти в маслі. Усього за місяць їхня ціна піднялась на 16,56%. Наразі середня вартість баночки шпротів становить 71,51 грн.

А от сардини навіть трохи подешевшали, а вартість бичків у томаті залишилась на такому самому рівні.

Що буде з продуктами

Прогнозований збір соняшника цього року буде значно меншим, ніж у 2021-му. Але у Мінагрополітики запевнили, що цього буде достатньо для внутрішніх потреб. Тому подорожчання олії бути не повинно, якщо не враховувати загальну інфляцію та подорожчання логістики.

Схожа ситуація і з цукровими буряками, у 2022-му їх засіяли значно менше, ніж минулого року, але цього також вистачить для забезпечення внутрішнього ринку, тому підвищення цін на цукор також очікувати не варто.

Здорожчання яєць пов'язане з нестачею несучих курей через знищення птахофабрик, це сприяло скороченню виробництва яєць, але потроху все відновлюється, тому дефіциту цього продукту не буде.

Більш детально про ціни на продукти розповідали у нашому матеріалі. Також сайт Pro Гроші пояснював, що таке особиста інфляція та як її підрахувати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.