Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Кредит можна не брати: що буде з цінами на яйця в супермаркетах

Одночасно з початком масових ракетних обстрілів в магазинах тимчасово виник дефіцит яєць

Фото: Unsplash, РБК. Колаж: Pro Гроші

Ціни на яйця найближчим часом можуть стабілізуватися і знизитися

Фото: Unsplash, РБК. Колаж: Pro Гроші

Кілька місяців підряд українці спостерігають підвищення цін на курячі яйця. Станом на 16 жовтня середня вартість десятка становить 73 гривні. Причому експерти прогнозували, що це не остаточна стабілізація.

Що відбудеться з цінниками найближчим часом, повідомляє видання Today.

Яйця скоро подешевшають

За останній місяць загальна вартість продукції збільшилася на 37,87%. Такий результат є вищим від очікуваного, оскільки інфляція не досягла цього рівня та, за прогнозами, не досягне. Проте дорожчання насправді пов’язане не з війною, а є наслідком сезонних тенденцій. Адже у жовтня минулого року яйці коштували близько 60 гривень, що близько до цьогорічного показника.

У Міністерстві аграрної політики запевнили, що найближчим часом ціни вирівняються. Хоча традиційно перед новорічними святами може відбутися черговий стрибок. Рекордна вартість товару в магазинах пояснюється зменшенням кількості курей. Власники птахокомбінатів боялися нарощувати темпи виробництва через невпевненість у завтрашньому дні, тим більше, якщо перебували в тимчасовій окупації.

Але тепер почався курс на відновлення поголів'я курей-несучок. На те, щоб вони виросли і змогли нести яйця, потрібно кілька місяців. Коли цей період вичерпається, пропозиція на споживчому ринку збільшиться. Хоча на ціноутворення впливають такі фактори як зростання вартості корму для курей та складність логістики.

Темпи вирощування можуть сповільнитися через масовані ракетні обстріли. Оскільки інкубатори працюють на електроенергії, заплановані віялові відключення світла та виведення з ладу енергетичної інфраструктури здатні заморозити роботу птахокомбінатів.

Дефіцит на полицях супермаркетів

Незважаючи на рекордну ціну, українці не відмовилися від споживання яєць. Коли Росія почала активно обстрілювати ракетами міста нашої держави, населення вирішило запастися продуктами харчування. Це спричинило відсутність яєць на полицях навіть великих магазинів.

Проте у Сільпо та АТБ запевняють, що дефіцит був тимчасовий, він виник внаслідок форс-мажорних обставин.

"Йде робота з виробниками, профільними службами та міністерствами щодо врегулювання цієї ситуації та зниження відпускної ціни. Усі магазини забезпечені товаром, і не йдеться про дефіцит або перебої з поставками", – повідомили у прес-службі АТБ.

Хоча супермаркети не можуть спрогнозувати, що станеться з цінами, проте впевнені – нестачі яєць можна не боятися.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як порахувати свій індекс споживчих цін. Також ми повідомляли, що буде з цінами та наявністю продуктів найближчим часом.

Більше про ціни на продукти в Україні читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.