Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Доплати військовим 30, 50 та 100 тисяч гривень: кому нараховують та які документи необхідні

Розбиралися, як змінився порядок виплати винагороди військовослужбовцям з лютого 2023 року

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Кому перестали виплачувати по 30 тисяч гривень

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Деяким військовим нараховують додаткову грошову допомогу в розмірі 30, 50 та 100 тисяч гривень.

Сайт Pro Гроші розбирався, кому виплачують такі кошти та які документи необхідно подати для призначення відповідних виплат.

Порядок нарахування винагороди військовим регламентується Постановою Кабінету Міністрів від 28 лютого 2022 р. № 168 "Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану" та наказом Міністерства оборони України від 25.01.2023 № 44 "Про внесення Змін до Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам".

У законодавстві йдеться про те, що керівники пунктів управління, управлінь (штабів) угруповань військ (сил), Сил оборони держави, командири військових частин (установ, організацій), військових частин резерву Головнокомандувача ЗСУ, до яких відряджені військовослужбовці, мають до 5 числа поточного місяця повідомляти органи військового управління, військові частини (установи, організації) за місцем штатної служби цих військовослужбовців про дні безпосередньої участі військовослужбовців у бойових діях або заходах, а також виконання бойових (спеціальних) завдань у складі управління (штабу), угруповання військ (сил) за минулий місяць, про що складається відповідна довідка.

Що має бути вказано в довідці:

  • номер за порядком;
  • військове звання військовослужбовця;
  • прізвище, ім’я та по батькові;
  • період участі в бойових діях.

Підтвердити безпосередню участь у бойових діях або виконання бойового завдання можна на підставі:

  • бойових наказів (розпоряджень) командира частини (керівника органу військового управління), до якої відряджений військовослужбовець із зазначенням дати та реєстраційного номера;
  • журналу бойових дій (бойове донесення) підрозділу;
  • рапорту командира, якому підпорядковувалися військовослужбовці про безпосередню участь у бойових діях.

У чому різниця між доплатами військовим

Військове керівництво чітко пояснює, хто з військових має право на доплати під час воєнного стану:

  • 100 тисяч гривень отримують за безпосередню участь у боях на лінії зіткнення, потрапляння в полон та за поранення під час бою або виконання обов’язків;
  • 50 тисяч гривень виплачуватимуть тим, хто виконує бойове завдання у складі військового органу управління. Генштаб і головнокомандувач ЗСУ вирішуватимуть, де саме та територія, на якій виконується завдання;
  • 30 тисяч гривень зможуть отримувати ті, хто виконує спеціальні бойові завдання.

Крім військовослужбовців, які беруть участь у бойових діях на лінії зіткнення, 100 тисяч гривень також отримують за час виконання бойових завдань:

  • військовослужбовці ракетних військ і артилерії;
  • льотчики за час виконання польотів у районах ведення бойових дій;
  • моряки;
  • військові медики;
  • зенітно-ракетні війська і протиповітряні війська, які виконують завдання в районі проведення бойових дій.

Підставою для виплати додаткової грошової винагороди є наказ командира частини за місяць, в якому обов’язково вказується:

  • виплата окремими пунктами 100, 50, і 30 тисяч гривень особовому складу за період виконання бойових (спеціальних) завдань згідно з бойовими наказами (розпорядженнями) пропорційно часу виконання таких завдань;
  • виплата додаткової винагороди в розмірі 100 тисяч гривень сім’ям військовослужбовців, які загинули або померли внаслідок зазнаних поранень;
  • виплата додаткової винагороди в розмірі 100 тисяч гривень сім’ям військовослужбовців, які захоплені в полон, стали заручниками, а також вважаються зниклими безвісти;
  • виплата додаткової винагороди в розмірі 100 тисяч гривень військовослужбовцям за час лікування, у зв’язку з пораненням (контузією, травмою, каліцтвом).

Як нараховують виплати у зв’язку з пораненням

Підставою для видання наказу по виплаті 100 тисяч гривень військовим, які отримали поранення, травму, каліцтво, контузію на полі бою є довідка про зазнання поранення командира частини, де проходить службу або перебуває у відрядженні військовослужбовець. У такій довідці обов’язково зазначається:

  • військове звання, прізвище, ім’я та по батькові, рік народження військовослужбовця;
  • інформація про поранення (контузію, травму, каліцтво), яка вноситься на підставі медичного висновку спеціаліста;
  • обставини. за яких було зазнано поранення (контузію, травму, каліцтво) із зазначенням бойових (спеціальних) завдань;
  • підстава видачі довідки (наказ командира частини про зазнання поранення (контузії, травми, каліцтва) – із посиланням на журнал обліку бойових дій, бойове донесення, матеріали службового розслідування тощо.

Керівники військово-лікарських комісій закладів охорони здоров’я Міністерства оборони України після закінчення стаціонарного лікування поранених військовослужбовців надають медичні висновки про ступінь важкості поранення. Це є обґрунтуванням для ухвалення рішення командирами частин щодо надання відпустки для лікування та виплати 100 тисяч гривень на час такої відпустки.

Як змінились умови виплати 30 тисяч гривень військовим

З 1 лютого 2023 року були внесені деякі зміни у виплати допомоги в розмірі 30 тисяч гривень для військових, зазначив начальник відділу грошового забезпечення та заробітної плати Департаменту соціального забезпечення Міноборони полковник Олег Рогаль.

Винагороду у 30 тисяч гривень щомісяця отримуватимуть військовослужбовці, які входять до складу угруповань Сил оборони країни і які виконують бойові або спеціальні завдання згідно з бойовими наказами або розпорядженнями командирів військових частин. Крім того, таку винагороду отримуватимуть військовослужбовці, які виконуватимуть завдання всебічного забезпечення угруповань Сил оборони, а також військовослужбовці, які перебувають у підрозділах, що зараховані до складу резерву Головнокомандувача Збройних Сил України.

30 тисяч гривень тепер виплачується тільки за період виконання цих бойових спеціальних завдань.

Кому не нарахують 30 тисяч гривень

Грошова винагорода не буде виплачуватися тим військовослужбовцям, які проходять службу у військових частинах та підрозділах, які не входять до складу угруповань Сил оборони або резерву Головнокомандувача і перебувають поза межами районів ведення бойових дій. Це можуть бути навчальні центри, органи військового управління, тилові бази тощо.

Військовослужбовець отримуватиме щомісячну додаткову винагороду 30 тисяч гривень, якщо він проходить службу в підрозділі, який включений до складу угруповань Сил оборони країни або в резерві Головнокомандувача Збройних Сил України і який не перебуває в районі ведення бойових дій, але за умови бойових спеціальних завдань згідно з наказами командирів підрозділів бойових частин.

Підрозділ, який перебував на передовій і зараз перебуває поза межами району ведення бойових дій, він може залишатися в складі угруповань Сил оборони або в резерві Головнокомандувача, і військовослужбовці цього підрозділу також можуть виконувати бойові або спеціальні завдання. Якщо ці завдання виконуються, то, перебуваючи поза межами районів бойових дій, військовослужбовці цього підрозділу, який виведений з району ведення бойових дій, матимуть право на отримання додаткової винагороди у розмірі 30 тисяч гривень.

Отже, в Міноборони наголошують, що винагорода у розмірі 30 тисяч гривень виплачується тільки за період виконання бойових або спеціальних завдань. Таким чином, військовослужбовець, який перебуває на лікарняному та не виконує ніяких бойових завдань, за цей період лікування винагороду в розмірі 30 тисяч гривень не отримуватиме.

Кому не передбачені винагороди

  • на період навчання за кордоном виплата додаткової винагороди військовослужбовцям не передбачена, навіть 30 тисяч гривень;
  • курсанти, які навчаються в Україні, не будуть отримувати додаткові виплати, якщо вони не задіяні до виконання бойового завдання чи розпорядження;
  • не передбачена винагорода для ІТ-військ.

Раніше сайт Pro Гроші писав, кому з українців виплатять до 1 мільйона гривень компенсації. Також ми повідомляли, що родини загиблих держслужбовців та медиків отримають грошову допомогу, та розповідали, скільки їм виплатять.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.