Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Воєнний стан в Україні: кого з чоловіків можуть мобілізувати влітку 2023 року

Обмежено придатних у воєнний час можуть призвати на службу з певними обмеженнями

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деяких українців можуть мобілізувати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні продовжили воєнний стан. Він триває до кінця серпня 2023 року. Уповноважені особи можуть вручати повістки в будь-яких громадських місцях та адресно всім військовозобов'язаним чоловікам. Це робиться для уточнення даних та мобілізації.

Про це розповів начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України полковник Роман Горбач.

Загалом отримати повістку може будь-який чоловік, незалежно від стану здоров'я, наявності інвалідності чи судимості. Після уточнення даних та проходження ВЛК вирішується, чи буде особа мобілізованою, чи ні.

Кого можуть мобілізувати цього літа

Мобілізації підлягають:

  • резервісти;

  • військовозобов'язані;

  • особи із запасу віком від 18 до 60 років;

  • придатні за станом здоров’я;

  • чоловіки віком від 18 до 27 років можуть бути мобілізовані, якщо вже проходили строкову службу або віднесені до служби запасу другої черги.

Призвати можуть такі категорії громадян:

  • військових, які проходили строкову службу;

  • офіцерів запасу, резервістів, інших осіб із досвідом служби;

  • громадян, які не проходили військову службу;

  • обмежено придатних під час воєнного стану.

Обмежено придатні у воєнний час можуть бути призвані на військову службу з певними обмеженнями. Такі військовослужбовці можуть проходити військову службу лише "в частинах небойового складу ― забезпечення або ж у тилових підрозділах".

Яке покарання для військових за вживання алкоголю

Згідно з військовим статутом, передбачені наступні види покарання за вживання алкоголю:

  • догана;
  • пониження військового звання;
  • арешт з утриманням на гауптвахті за порушення військового обов’язку.

Під час воєнного стану, коли військовослужбовці перебувають у підвищеній готовності та можуть знаходитися у небезпеці для життя та здоров’я, відповідальність за порушення заборони на вживання спиртних напоїв може бути ще більш суворою.

Коли загрожує штраф чи арешт

Зокрема, стаття 172-20 КУпАП України передбачає покарання у разі вживання алкогольних, в тому числі слабоалкогольних напоїв військовослужбовцями, військовозобов’язаними та резервістами, якщо вони знаходяться на території військової частини або проходять збори.

За появу в нетверезому стані чи виконання військових обов’язків у такому стані, настає відповідальність у вигляді штрафу від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також частина 1 статті передбачає можливість накладення арешту та утримання на гауптвахті не більше ніж сім діб. Такі самі санкції застосовуються і за відмову проходити тест на рівень алкоголю в крові військовослужбовця.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи можуть мобілізувати студентів цього літа та розповідав, що адвокат назвав умову. Також ми повідомляли, чи можуть повістку передати через дружину військовозобов’язаного.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.