Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: чи може військовий, якого звільнили зі служби, виїхати з України

Адвокат розповіла про правила перетину держкордону чоловіками, які були звільнені з лав ЗСУ

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Хто із чоловіків може перетинати держкордон

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У нашій країні вже понад рік триває воєнний стан через повномасштабне вторгнення РФ – у цей час виїзд із країни чоловіків призивного віку обмежений.

Про це нагадала адвокат Марина Бекало та пояснила, чи може військовий, якого звільнили зі служби в ЗСУ, перетинати держкордон.

Вона наголосила, що така людина має право на перетин кордону, адже, наприклад, підстави для звільнення за сімейними обставинами в законі "Про військовий обов'язок і військову службу" дублюють підстави для звільнення від призову під час мобілізації згідно до ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Наприклад, військового було звільнено на підставі інвалідності батька, це підпункт "г" п. 2 ч. 4 ст. 26 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу". Є відповідний запис у військовому квитку (але в принципі на кордоні він не потрібний).

Ця обставина ще триває, та є підставою для звільнення від призову під час мобілізації, це абз.11 ч. 1 ст. 23 Закону про мобілізацію.

Згідно з "Правил перетинання кордону", для виїзду військовозобов’язаному який супроводжує батька з інвалідністю І або ІІ групи треба надати в пункті перетину наступні документи:

  • пенсійне посвідчення особи з інвалідністю (або нотаріально посвідчена копія) та бажано ще довідку МСЕК;
  • свідоцтво про народження, яке підтверджує родинний зв'язок;
  • довідку про прописку (або штамп в паспорті), прописка має бути однаковою;
  • якщо місця проживання (прописки) у супроводжуючого та батька різні – то Акт встановлення факту здійснення догляду, який робиться в держадміністрації.

Чоловік має право перетнути кордон без супроводу батька, за наявності вказаних вище документів та додатково довідки про постановку на консульський облік батька за кордоном.

Хто ще з чоловіків може виїхати за кордон під час війни

Наприклад, чоловіки, дружини яких служать в армії. Але, щоби перетнути кордон, на утриманні у подружжя мають бути діти віком до 18 років. Для виїзду за кордон чоловікам знадобляться такі документи:

  • свідоцтво про народження дитини;
  • свідоцтво про шлюб;
  • будь-який документ, що засвідчує проходження військової служби дружиною.
  • Така категорія чоловіків може перетинати кордон необмежену кількість разів.

Хто з чоловіків має право на виїзд за кордон у відрядження

На час воєнного стану право виїзду за кордон у зв'язку з відрядженням мають держслужбовці або працівники підприємств критичної інфраструктури, які заброньовані за таким підприємством. Виїжджають такі заброньовані працівники на підставі п. 2-6 Правил перетинання кордону.

Під час перетину кордону чоловікам необхідно надати такі документи:

  • витяг з наказу Міністерства економіки (згідно з пунктом 5 постанови Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 № 194) про бронювання такого працівника;
  • документи про відрядження такої особи за кордон (наказ підприємства (засвідчена копія) на відрядження за кордон.

Раніше ми розповідали, кого з українців можуть змусити повернутися з-за кордону задля мобілізації. Також ми пояснювали, чи можуть чоловіки, у яких ще не народилася третя дитина, виїхати з України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.