Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ворожі дрони-камікадзе і ракети: наслідки атаки росіян 17 жовтня

Уночі та протягом дня 17 жовтня українські міста знову опинилися під масованим обстрілом, зокрема вибухи пролунали і в столиці, є загиблі і постраждалі

Фото: Віталій Кличко, ДСНС. Колаж: Pro Гроші

Росіяни вкотре пошкодили критичну та цивільну інфраструктуру України

Фото: Віталій Кличко, ДСНС. Колаж: Pro Гроші

За тиждень після масованої ракетної атаки 10 жовтня, коли була зруйнована критична інфраструктура, зазнала пошкоджень цивільна, а також загинули люди, РФ знову обстріляла українські міста. 17 жовтня іранські дрони-камікадзе Shahed-136, або "Герань-2", а також російські ракети та інше важке озброєння атакували Київ та інші міста.

Розповідаємо детальніше про наслідки таких атак для України.

Тривалі повітряні тривоги по Україні були кілька разів

Протягом дня повітряні тривоги, які тривали по кілька годин, по всій Україні оголошували двічі, а в деяких областях навіть більше. Так станом на 16:00 17 жовтня відомо, що від ракетного обстрілу постраждала критична інфраструктура Вінничини. На цей момент про жертв не повідомляли.

Про наслідки російських атак повідомила і компанія ДТЕК. Під обстріл потрапило одне з енергетичних підприємств. З пораненнями до лікарні відправили троє людей. На теплоелектростанції пошкоджено енергетичне обладнання підприємства, частину співробітників перевели на дистанційну роботу.

У компанії додали, що аби в українській енергосистемі не було збоїв, ДТЕК синхронізували роботу з НЕК "Укренерго", і якщо виникне потреба, то для стабільності задіють усі енергоблоки. При цьому в Укренерго не виключають можливості аварійних відключень світла і закликають людей обмежити споживання електроенергії, особливо у вечірні години.

До цього вранці був іще масштабніший обстріл дронами-камікадзе. Вони зокрема атакували столицю, і, на жаль, є загиблі в кількох містах.

Київ знову під ударом

Через тиждень після масованих ракетних ударів у центр столиці удару завдали дрони-камікадзе. Близько 6:20 у Києві та області оголосили повітряну тривогу, після чого майже одразу кияни почули вибухи.

Мер міста Києва Віталій Кличко близько 7:00 повідомив про два вибухи в середмісті – Шевченківському районі.

Як наслідок, у нежитловій будівлі виникла пожежа, також пошкодженими виявилися кілька житлових будинків. Згодом було ще два вибухи. Фотографію уламка одного зі збитих дронів Кличко показав у своєму Telegram.

Фото: Telegram/Віталій Кличко

Після відбою тривоги о 9:31 Кличко повідомив, що у центрі столиці на кількох ділянках перекритий рух транспорту.

"Звертаюся до мешканців Києва: не виїжджайте у середмістя без гострої потреби. А також не ігноруйте сигналів повітряної тривоги", – написав мер.

Водночас усі поїзди Укрзалізниці вирушають з Києва та прибувають до столиці за графіком. В УЗ наголосили, що ті, хто чекав відбою тривоги і перебував в укритті, через що пропустив свій потяг, може сісти у наступний, використовуючи той самий квиток.

Також у пресслужбі КМДА повідомили, що усі столичні навчальні заклади перейшли у дистанційний режим, бо повітряна тривога була оголошена до початку навчального процесу.

Як стало відомо згодом, з-під завалів будинку, у який влучив ворожий дрон, дістали тіла чотирьох загиблих. Серед них один чоловік, 59-річна жінка, а також молоде подружжя. Пара чекала на дитину, жінка була на 6-му місяці вагітності. Ще 3 людей госпіталізовані, 19 вдалося врятувати.

Фото: Telegram/Віталій Кличко

Атаки відбулись і на інші міста

До цього вночі росіяни атакували Дніпропетровщину та Сумщину. Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко написав про те, що усю ніч росіяни атакували область ракетами, "Градами" та важкою артилерією.

"Три ворожі ракети силами нашої ППО знищені. Одна ракета ударила по об’єкту енергетичної інфраструктури. Там сильна пожежа. На місці прильоту працюють усі служби",писав Резніченко о 7:35 у своєму Telegram.

У кількох громадах від атаки зруйновані житлові будинки, та, на щастя, постраждалих немає. Але зі світлом в регіоні проблеми. Так, в енергетичній компанії "Ясно" повідомили про можливі перебої з електропостачанням і закликали мешканців обмежити використання енергоємних приладів: бойлерів, пральних машин, обігрівачів, кондиціонерів та зарядити телефони й павербанки.

"Звертаємо увагу на те, що можливі відключення триватимуть орієнтовно 4 години. Наразі електропостачання обмежене у одному районі міста Дніпро (ж/м Парус), в м. Кривий Ріг, частині м. Кам'янське, Павлоград, Нікополь, частині населених пунктів колишніх Царичанського, Верхньодніпровського, Петропавлівського, Синельниківського, Межівського, Широківського, Нікопольського, Софіївського, П’ятихатського та Апостолівського районів", – йдеться в повідомленні.

Але постраждалі є у Сумській області. Дмитро Живицький, голова Сумської ОВА повідомив, що після 5:00 відбувся ракетний удар по об'єктах критичної інфраструктури. Щонайменше троє людей загинуло, дев'ятеро поранені. Від електропостачання відключені 1 625 абонентів.

Фото: Facebook/Дмитро Живицький

Через ракетний удар пошкоджений також об'єкт інфраструктури на Одещині. Постраждалих немає. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль закликав людей економити електроенергію, оскільки сотні населених пунктів залишились без світла.

"Усі служби працюють над усуненням наслідків обстрілів та відновленням електропостачання. Кожен регіон має план антикризового реагування. І просимо українців задля стабілізації енергосистеми так само згуртовано й свідомо підійти до заощадливого споживання електроенергії. Особливо в пікові години", написав Шмигаль.

Обстріл ЗАЕС

Росіяни 17 жовтня атакували також Запорізьку АЕС. Через це, за інформацією Енергоатому, відключилась остання лінія зв'язку з енергомережею.

"Російські терористи вчергове обстріляли підстанції критичної інфраструктури на підконтрольній Україні території, внаслідок чого о 03:59 відключилася остання лінія зв'язку 750 кВ ЗАЕС – Дніпровська. У перехідному процесі через короткочасне зниження напруги відключався резервний трансформатор власних потреб ЗАЕС і відбувся запуск дизель-генераторів", – повідомили у пресслужбі.

Крім того, відключилася лінія зв'язку 750 кВ Південноукраїнська АЕС – Дніпровська. Але впливу на її навантаження через це не було.

Відео з наслідками ранкових обстрілів опублікували і на сторінці президента України Володимира Зеленського.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.