Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Влаштуватися на роботу та потрапити у в'язницю: за що можуть покарати українців у Німеччині

Українцям за кордоном потрібно дуже ретельно вивчати умови працевлаштування

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

За що можуть суворо покарати українців у Німеччині

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни багато українців поїхали за кордон у пошуку безпечного притулку, зокрема у Німеччину. Деякі з них працевлаштувалися в іншій країні, щоб заробляти собі на життя, однак варто пам'ятати, що за нелегальну роботу за кордоном працівникам та роботодавцям загрожують великі штрафи.

Про це повідомляє німецько-українська асоціація "Українці в Німеччині/Ukrainian Future".

Покарання за нелегальну роботу

Працівники можуть понести покарання, навіть якщо вони не знали, що працюють нелегально. Покарання залежатиме від того, як будуть оцінені дії винуватця — як адміністративне правопорушення або як злочин.

Адміністративне правопорушення може понести людина, якщо не зареєструє свій бізнес, не внесе свою фірму до ремісничого реєстру, не надасть потрібні документи або надасть їх надто пізно. Сума штрафу може становити до 50 000 євро (приблизно 2 001 105 грн).

Вищий грошовий штраф або арешт може загрожувати у разі, якщо контролювальні органи вирішать, що підприємець скоїв злочин.

"Наприклад, якщо людина "працевлаштувала" найманих працівників і не сплачувала за них внески до фонду соціального страхування або якщо на підприємстві працювали іноземці без відповідного дозволу/потрібних документів, або їхні умови праці були гіршими, ніж у їхніх колег з Німеччини", – йдеться у повідомленні.

Роботодавці у Німеччині можуть отримати до 5 років ув'язнення за нелегальне працевлаштування, а у важких випадках – навіть більше. Також працівників та роботодавців можуть звинуватити в ухиленні від сплати податків, якщо буде доведено, що працевлаштування нелегальне.

У такому випадку особи можуть заплатити штраф або бути заарештованими. За роботу без відповідного дозволу передбачається штраф у розмірі до 5 000 євро (приблизно 200 096 грн).

Які ще передбачені штрафи у Німеччині

У Німеччині суворо карається недотримання правил дорожнього руху. Суми штрафів за порушення на дорогах у Німеччині становлять:

  • за паркування у недозволеному місці – 55 євро (2 206,51 грн);
  • за паркування на місцях для людей з обмеженими можливостями – штраф також становить 55 євро (2 206,51 грн);
  • перевищення швидкості на 16-20 км/год – 70 євро (2 808,68 грн);
  • якщо швидкість буде від 91 км/год у межах міста (дозволений ліміт – 50 км/год) – 400 євро (16 049,60 грн);
  • паркування на смузі для пожежників або перешкоджання руху швидкої допомоги – 100 євро штрафу (4 012,40 грн).

Раніше ми розповідали, за що українців можуть суворо покарати у Німеччині. Також ми писали, що українцям в Польщі знову виплачуватимуть по 500 злотих. Більше про життя українців за кордоном читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.