Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вийти на пенсію достроково може ще одна категорія українців

Розповідаємо, хто ще з українців має право на достроковий вихід на пенсію

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Хто ще може розраховувати на достроковий вихід на пенсію в Україні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці, які за станом здоров'я більше не можуть працювати, мають можливість достроково вийти на пенсію.

Про це йдеться у постанові КМУ від 27.12.2022 №1449.

Що для цього потрібно

Щоб підтвердити свою непрацездатність за станом здоров'я необхідно надати такі документи:

  • довідка закладу охорони здоров’я з інформацією про висновок лікарсько-консультативної комісії щодо зміни місця роботи, зазначеної в журналі запису висновків ЛКК;
  • повідомлення роботодавця про групу інвалідності працівника та його причини або витяг з акта огляду медико-соціальної експертної комісії, або індивідуальна програма реабілітації;
  • медична довідка про проходження попереднього/ періодичного медогляду працівника певної категорії, видана комісія з проведення медоглядів.

У разі наявності одного з таких документів роботодавець зобов’язаний перевести працівника за його згодою на іншу роботу або скласти акт про відсутність вакансій. Якщо працівник відмовляється від переведення, то роботодавець має отримати від профспілки згоду на звільнення з п.2 ч.1 ст.40 Кодексу законів про працю.

Якщо на момент звільнення особа має страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, то вона має право звернутися за заявою про призначення пенсії, якщо таке звільнення відбулося не раніше ніж за 1,5 роки до досягнення пенсійного віку.

До заяви на дострокове призначення пенсії за віком додається копія документа про виявлену невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров’я та інші необхідні документи.

Хто ще має право достроково вийти на пенсію

В Україні на достроковий вихід на пенсію також мають право багатодітні матері, учасники бойових дій та люди з певними захворюваннями.

Громадяни, хворі на гіпофізарний нанізм (ліліпути), мають право на дострокову пенсію після досягнення чоловіками 45 років, жінками 40 років та за наявності страхового стажу не менше 20 років у чоловіків і не менше 15 років у жінок.

Раніше ми розповідали, хто з українців може отримати ще одну надбавку до пенсії. Також ми писали, хто може отримувати вікові надбавки до пенсії. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.