Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військова служба: адвокат пояснив, чому мобілізуватимуть більше українців

Ще більше громадян можуть опинитися в ТЦК, їх будуть мобілізувати без досвіду служби

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Зниження граничного віку для призовників означає поповнення резерву на фронті

Фото: УНІАН, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

30 травня Верховна Рада більшістю голосів проголосувала за зниження граничного віку призовників. Відтепер можуть мобілізувати осіб без будь-якого досвіду служби з 25 років. На думку адвоката Ростислава Кравця, так депутати розв'язали проблему поступового зменшення кількості призовників.

Про це він розповів на своєму YouTube-каналі.

Ініціативу про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" зареєстрував прем'єр Денис Шмигаль. Його підтримали 304 народних депутати, віддавши голос за ухвалення 30 травня. Відтоді граничний вік призовників строкової служби зменшили з 27 років до 25-ти. Що це означає?

"Ваших дітей з 25 років зможуть зупиняти на вулицях, відправляти до військкоматів, навіть якщо вони ніде не служили, і мобілізувати одразу до військової частини", – пояснив Кравець. Він вважає, що таким чином влада домоглася розв'язання нагальної проблеми в умовах війни – все менше громадян дозволялося примусово мобілізувати.

Тож додаткові 2 роки, які з’явилися, слугуватимуть поповненню людського резерву. Ще більше українців опинятимуться в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки й, за відсутності підстав для відстрочки чи звільнення від мобілізації, будуть зобов’язані відправитися на військову службу.

Ростислав Кравець зауважив, що не залишить цю ситуацію без реакції та згодом зареєструє петицію про скасування змін. Він також призвав небайдужих громадян підписати електронний документ, коли той опублікують на офіційному сайті президента України.

Мобілізація за власним бажанням

В історії зі зменшенням граничного віку призову йдеться про примусову мобілізацію. Втім деякі категорії українців заборонено відправляти на службу без наявності згоди з їхнього боку. До таких відносять:

  • заброньованих працівників;
  • осіб з інвалідністю, тимчасово непридатних за станом здоров'я;
  • батьків трьох і більше дітей до 18 років;
  • осіб, які самостійно виховують дитину чи дітей віком до 18 років;
  • українців, які виховують дитину з інвалідністю до 18 років чи повнолітню дитину з інвалідністю I або II групи;
  • людей, які виховують хвору дитину (ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, онкологія, психічні розлади, цукровий діабет I типу тощо);
  • усиновителів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, на утриманні яких – діти-сироти або такі, що позбавлені батьківського піклування, до 18 років;
  • військовозобов'язаних, які доглядають за хворою дружиною/чоловіком, дитиною чи батьками;
  • військовозобов'язаних, у яких дружина/чоловік або батьки мають інвалідність I чи II групи;
  • опікунів осіб з інвалідністю;
  • військовозобов'язаних, які мають неповнолітню дитину, а хтось із подружжя вже перебуває на службі;
  • студентів, аспірантів та докторантів денної або дуальної форми навчання, науковців і педагогів;
  • осіб, чиї родичі загинули або вважаються безвісти зниклими через війну проти Росії від 2014 року.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки доведеться заплатити за працевлаштування без документа. Також ми повідомляли, як успішно оформити відстрочку в ТЦК.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.