Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: як успішно оформити відстрочку в ТЦК

Представники ТЦК можуть відмовити у наданні відстрочки, якщо не знати підводних каменів процедури оформлення

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Поради українцям, як приходити в ТЦК для оформлення відстрочки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть прийти до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки для оформлення відстрочки. Для цього треба написати заяву і доповнити її документами. Але часто у військкоматах вдаються до хитрощів, через які спроба стає невдалою.

Про це розповів адвокат Роман Сімутін.

Фахівець просить громадян не сподіватися, що в ТЦК їм відкрито роз’яснять підстави, які передбачають відстрочку від мобілізації. Навіть маючи впевненість в успішному оформлені, під час прийому у військкоматі можуть виникнути непередбачувані обставини, що нівелюють процедуру. Але знаючи, як правильно з’явитися та що мати на руках, ви підвищите свої шанси.

Спершу треба підготуватися і з’ясувати, чи маєте підстави, за яких ви не підлягаєте мобілізації. Вони закріплені в ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Далі завчасно підготуйте оригінали документів із копіями. Наприклад, якщо дружина чи батьки мають інвалідність, зберіть висновки медико-соціальної експертної комісії, які це підтверджують.

У заяві про надання відстрочки обов’язково посилайтесь на вказані документи. За наявності хвороб приготуйте виписки з історії хвороби та заяву з вимогою долучити їх до особової справи при проходженні ВЛК.

Як правильно подати документи в ТЦК

Найскладніше – домогтися реєстрації заяви в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки. Бо часто представники повертають її, говорячи, що підстав для відстрочки насправді немає, або що документи краще подати після проходження військово-лікарської комісії. Там вам можуть вручити мобілізаційне розпорядження, а оскаржити його не зможете через відсутність заяви з відміткою про отримання.

Тож адвокат рекомендує одразу реєструвати заяву та переконатися, що на ній поставили вказану відмітку. Тоді, якщо в ТЦК не взяли до уваги об’єктивні підстави для відстрочки, ви подасте скаргу до суду та легко доведете, що повідомили представників військкомату про хворобу чи інші підстави.

"Це ваш єдиний і найголовніший доказ. Фінальна порада: ніколи не передавайте оригінали документів представнику ТЦК – будуть шантажувати, скажуть, що повернуть після проходження ВЛК", – констатував Роман Сімутін.

Обов’язкові обстеження для призовників

Опинившись на прийомі у ВЛК, призовники повинні пройти певні обстеження, на основі яких визначається придатність до військової служби. До обов’язкових відносять такі процедури:

  • рентген (флюорографія) органів грудної клітини;
  • загальний аналіз крові плюс визначення групи та резус-фактора;
  • ЕКГ (електрокардіограма);
  • аналіз сечі;
  • вимірювання внутрішньоочного тиску, аналіз крові на цукор для громадян старше 40 років.

Ці обстеження сформують бачення того, чи треба відправляти призовників на огляд до інших лікарів, які мають конкретну спеціалізацію.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що робити військовозобов’язаному, якщо його намагаються мобілізувати навіть з відстрочкою. Також ми повідомляли, що означає зменшення граничного віку для призовників.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.