Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Економіка Евросоюзу уникне рецесії, однак ризики зберігаються – які показники зимового прогнозу

Чи вплинула війна в Україні на економіку Євросоюзу та на що очікувати в 2023 році розповіли аналітики

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Якою буже економіка Євросоюзу в 2023 році

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

У 2023 році в країнах Євросоюзу очікують на незначне зростання ВВП, а також на певне скорочення інфляції.

Про це йдеться у прогнозі Єврокомісії.

Зазначається, що прогноз набагато позитивніший, аніж оцінки експертів восени 2022 року – тоді прогнозували рецесію та була значна загроза дефіциту природного газу.

Чи здійснився прогноз 2022 року

За інформацією аналітиків, ситуація в європейській енергетиці в 2022 році виявилась набагато кращою за прогнози через теплу зиму та завдяки тому, що домогосподарства і бізнес суттєво скоротили споживання, тож ціни на енергоресурси почали повертатися до показників, які були до початку повномасштабної війни в Україні.

Який прогноз економіки Євросоюзу в 2023 році

Передбачається, що економіка єврозони в 2023 році зросте на 0,9%, а всього Євросоюзу – на 0,8%. Інфляція очікувано скоротиться до 5,6% у єврозоні та 6,4% в Євросоюзі загалом – із 9,2% у 2022 році.

Ринок праці ЄС продовжує показувати хороші результати, а рівень безробіття залишається на рекордно низькому рівні в 6,1% до кінця 2022 року. Січневі опитування показують, що економічна активність має уникнути скорочення в першому кварталі 2023 року.

Єврокомісар із питань економіки Паоло Джентілоні зазначив, що "Європа розпочала 2023 рік у кращих умовах, ніж спершу очікувалося, проте поперед непростий період, тому що зростання економіки буде повільним".

Що таке проміжний зимовий економічний прогноз Європейської Комісії

Прогноз ґрунтується на суто технічному припущенні, що агресія Росії проти України не посилиться, а триватиме протягом усього прогнозного горизонту. Він також підкріплений набором технічних припущень щодо обмінних курсів, відсоткових ставок та цін на сировинні товари з датою відсікання 27 січня. Для всіх інших вхідних даних, включаючи припущення щодо урядової політики, цей прогноз враховує інформацію до 1 лютого включно.

Європейська Комісія публікує два комплексні прогнози (весняний та осінній) та два проміжні прогнози (зимовий та літній) щороку. Проміжні прогнози охоплюють річні та квартальні показники ВВП та інфляції на поточний та наступний рік для всіх країн-членів, а також агреговані показники ЄС та єврозони.

Наступним прогнозом Європейської Комісії буде Економічний прогноз на весну 2023 року, який планується опублікувати в травні 2023 року.

Америку спіткає рецесія?

Компанія S&P Global на основі аналітики змінила попередні прогнози щодо того, чи буде в майбутньому зростати економіка США. Посилаючись на більш жорсткі фінансові умови, а саме підвищення відсоткових ставок, прогнозується погіршення економічних перспектив, які, принагідно, призведуть до рецесії.

Цим терміном визначають фазу циклу, коли економіка падає та сповільнюється в результаті зниження реального валового внутрішнього продукту упродовж двох кварталів і більше. При цьому спостерігається падіння доходів населення, ріст цін на товари й послуги, банкрутство бізнесу, масове безробіття тощо. Звісно, ці наслідки з’являються при довготривалій рецесії.

Аналітики називають прогноз щодо пониження ВВП США на 2023 рік до мінус 0,5%, хоча раніше передбачалося зростання на 0,9%.

Що стало причиною негативного прогнозу?

Як уже було зазначено, першочергово вплив на економіку завдала жорсткість фінансових умов. На цьому раніше наголошували кілька відомих керівників американських корпорацій, зокрема, Кеннет Гріффін, засновник та головний виконавчий директор Citadel LLC, а також Джеймі Даймон з JPMorgan Chase, найбільшого з чотирьох великих американських банків.

Вони попереджали, що "США можуть скотитися в рецесію у 2023 році, оскільки зростання відсоткових ставок погіршує економічні перспективи".

Іншою причиною називають руйнування на західній Кубі та південно-східному узбережжі США, яких зазнала країна через ураган "Ієн". Він стався у вересні 2022 року, забравши життя щонайменше 45 осіб. Через стихію перервалася подача електроенергії в кількох південних штатах. Масштаб пошкоджень і збитків оцінюється у 40 млрд доларів.

Раніше експерти повідомляли про те, що Америці прогнозують рецесію – журналісти розбиралися, чому може впасти найбільша економіка світу. Також експерти розповідали, чи зможе Європа експортувати електроенергію в Україну

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.