Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Випробувальний термін в армії: скільки часу чоловіки звикатимуть до служби

З'ясовували, скільки триватиме "притирання" цивільного чоловіка до армії

Фото: Генштаб, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Яка тривалість випробувального терміну в ЗСУ

Фото: Генштаб, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Громадянам України, які хочуть вступити до лав Збройних сил, треба буде пройти випробувальний термін, під час якого з'ясують їхню профпридатність для такої роботи.

Про це йдеться у тексті закону №8169, який був схвалений Радою.

Тільки після успішного проходження випробувального терміну їх зарахують до штату – йдеться про громадян, які прагнуть служити за контрактом.

Таким чином, закон про військову службу буде доповнено ще однією статтею – "Випробувальний термін при прийнятті на військову службу за контрактом". Ця стаття регламентуватиме проходження випробувального терміну перед взяттям на контактну службу.

Скільки триватиме випробувальний термін

Згідно з законом, тривалість "притирання" цивільної людини до військової служби – від одного до шести місяців. Водночас для іноземних громадян, які виявили бажання служити в ЗСУ за контрактом, також буде встановлений випробувальний період. Для них він становитиме 2 місяці.

Випробувальний термін передбачений не для всіх майбутніх контрактників. Деяким українцям не доведеться його проходити. Їх можуть одразу зарахувати на контрактну службу.

Про які категорії громадян йдеться

  • курсантів вищих військових навчальних закладів;
  • учнів військових навчальних підрозділів вищої освіти;
  • громадян, які раніше проходили строкову військову службу.

Хто має проходити випробувальний термін

Тобто, випробувальний термін перед зарахуванням на контрактну службу в ЗСУ доведеться проходити лише тим громадянам, які до цього не здобули військових спеціальностей і не проходили обов'язкову службу в армії.

Чому військовим можуть відмовити у виплаті компенсації у разі поранення

Відмовити у виплаті такої компенсації можуть у разі:

  • перебування потерпілого військовослужбовця за місцем постійного проживання, крім перебування військовослужбовців строкової служби та курсантів військових навчальних закладів за місцем проживання в казармах та гуртожитках військових частин;
  • перебування потерпілого військовослужбовця у відпустці або у звільненні з розташування військової частини, окрім випадків травмування військовослужбовця у цей час у разі вчинення ним дій з рятування людського життя чи державної власності, підтримання військової дисципліни та охорони правопорядку;
  • погіршення стану здоров’я внаслідок отруєння алкоголем, наркотичними засобами, токсичними чи отруйними речовинами, що підтверджено відповідним медичним висновком, за умов, що отруєння не пов’язано із впливом цих речовин на потерпілого військовослужбовця внаслідок їх застосування в технологічному процесі або незадовільного зберігання чи транспортування, а потерпілий до настання нещасного випадку був відсторонений від виконання обов’язків командиром (начальником);
  • алкогольне, токсичне чи наркотичне сп’яніння, не зумовлене технологічним процесом, що стало основною причиною нещасного випадку за відсутності технічних та організаційних причин його настання, що підтверджено відповідним медичним висновком та матеріалами розслідування нещасного випадку.

Раніше ми розповідали, які типи повісток можуть вручати в Україні під час мобілізації. Також ми писали, хто має право служити за місцем проживання. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.