Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати військовим — що зміниться на початку осені

З'ясовували, хто з військових отримуватиме доплати в розмірі 30, 50 та 100 тисяч гривень у вересні та які заробітки у строковиків

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Виплату 30 тисяч гривен у вересні тиловикам не повернуть

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває загальна мобілізація, багато чоловіків перебуває на фронті та захищає наші землі від російського агресора. За таку відповідальну роботу військові отримують зарплату та доплати від держави.

Сайт Pro Гроші розбирався, які зарплати та додаткові виплати отримуватимуть бійці ЗСУ в перший місяць осені.

Хто отримує 30 тисяч гривень: яка виникла проблема

Згідно зі схваленими цього року законами, виплату винагороди в розмірі 30 тисяч гривень військовим, які перебувають у тилу, в вересні не повернуть. Ці гроші отримуватимуть лише ті, хто виконує бойові завдання на передовій.

Повертати доплату в 30 тисяч грн тиловикам уряд не планує і у вересні. Головна проблема полягає в тому, що на такі виплати потрібно 170 млрд гривень. Держбюджет і так фінансує великі військові витрати, а з міжнародної допомоги гроші на такі цілі брати не можна.

"Для збереження виплати потрібно знайти додатково 170 мільярдів гривень. Це було неможливо зробити. А не ухвалювати постанову теж не можна, тому що в законі прописали, що виплата відбувається згідно з критеріями, розробленими урядом",розповіли журналістам у Кабміні.

Тобто отримувати доплату до 30 тисяч гривень будуть ті військові, які виконують бойові накази. Наприклад, забезпечують прикриття військових об'єктів у тилу. Те саме стосується і поліцейських і рятувальників (ДСНС), тобто не всі з них отримають додаткові гроші.

Цікаво, що фактична сума виплат розраховується пропорційно до кількості днів, в які виконувались спеціальні завдання. Наприклад, у МВС, поліцейські, отримуватимуть такі виплати, лише якщо:

  • які залучаються до виконання повноважень у місцях завдання ракетних ударів;
  • проходять службу в областях із певними районами ведення бойових дій (Харківська, Донецька, Луганська, Запорізька, Херсонська);
  • проходять службу в громадах, що межують із районами ведення бойових дій по суші чи воді.

Хто отримуватиме доплати 50 та 100 тисяч гривень

Доплату 50 тисяч гривень отримуватимуть ті, хто займається оперативним управлінням підрозділів, військові, які служать у складі органу військового управління. А правила виплати доплати 100 тисяч гривень не змінилися. Таку суму отримають ті, хто бере участь у бойових діях на фронті.

У вересні доплати строковикам тепер становитимуть 6 тисяч гривень. При цьому вони можуть за бажання мобілізуватися. Курсантам доплачуватимуть по 2,35 тисяч гривень, а інструкторам – від 15 до 30 тисяч гривень.

Чому можуть призупинити бойові виплати

Раніше ми розповідали, що існує перелік обставин, через які додаткову винагороду (бойові) з військовослужбовця можуть зняти. Серед них такі:

  • самовільне залишення військової частини або місця несення служби;
  • відмова від виконання бойового завдання;
  • добровільна здача в полон до ворога;
  • вживання алкогольних напоїв або наркотичних речовин під час несення служби;
  • застосування до військовослужбовців адміністративної або кримінальної відповідальності.

Крім того, юрист Ілля Шипко пояснив, що фінансова частина військової частини нараховує бойові виплати на основі наказів командирів про участь у бойових завданнях. Саме тому, не всі військові на лінії зіткнення могли отримувати 100 тисяч гривень щомісяця.

Нагадаємо, ми писали про те, що деяким військовим можуть виплатити понад 700 тисяч гривень. Також ми розповідали про тонкощі призначення виплат військовим у разі поранення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.