Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким військовим можуть виплатити понад 700 тис. грн: хто має право на допомогу

Одноразова грошова допомога нараховується військовослужбовцям лише за певних обставин

Фото: УНІАН, Генштаб. Колаж: Pro Гроші

Для визначення розміру грошової допомоги враховується низка важливих факторів

Фото: УНІАН, Генштаб. Колаж: Pro Гроші

Деякі українські військовослужбовці мають право на отримання додаткових грошових виплат. Зокрема йдеться про одноразову матеріальну допомогу для військових, у яких під час служби виникли серйозні проблеми зі здоров'ям, що спричинили встановлення інвалідності.

Про це розповів юрист Михайло Лобунько.

Від чого залежить розмір виплат?

Розмір грошової допомоги у зв'язку з інвалідністю військовослужбовців вираховується в залежності від ступеня каліцтва, а також місця та часу поранення. Юрист зазначив, що встановлення інвалідності не обов'язково може бути спричинено пораненням під час виконання бойових завдань.

Скільки виплачують?

У такому випадку встановлено кілька видів одноразової грошової допомоги, а саме:

  • на виплату у розмірі 300 прожиткових мінімумів (776 700 грн) мають право силовики, які отримали травму при виконанні бойового завдання та набули інвалідності ІІ групи;
  • 90 прожиткових мінімумів (233 010 грн) виплачується військовослужбовцям, які отримали інвалідність внаслідок хвороби або нещасного випадку під час несення служби;
  • захисники, які не мають інвалідності, але були травмовані та частково втратили працездатність, можуть отримати 70 прожиткових мінімумів (181 230 грн), але для цього їм потрібно пройти МСЕК, аби довести факт травми.

На одноразову грошову виплату також мають право строковики, які зазнали травм під час несення військової служби, військовозобов'язані та резервісти, які були призвані на збори або проходження служби у резерві. Такі громадяни можуть розраховувати на виплату у розмірі 50 прожиткових мінімумів (129 450 грн).

Кому з військових виплатять 100 тис. гривень у серпні?

Українські військовослужбовці, які безпосередньо беруть участь в бойових діях, можуть розраховувати на додаткову грошову виплату у розмірі 100 000 гривень.

На таку ж допомогу можуть претендувати військові, які у зв’язку з пораненням (контузією, травмою або каліцтвом), пов’язаним із захистом Батьківщини, перебувають на стаціонарному лікуванні, а також бійці, які перебувають у відпустці для лікування після поранення та військовослужбовці, які захоплені в полон, безвісно відсутні або є заручниками.

Раніше ми розповідали, що робити родичам загиблого військового, якщо їм відмовили у нарахуванні виплат. Також ми писали, що військові можуть отримати компенсацію за оренду житла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.