Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати військовим під час звільнення зі служби: хто і на які гроші може претендувати

Виявляється, українські військові мають право на певні виплати навіть тоді, коли звільняються зі служби

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що виплачують військовим під час звільнення зі служби

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українські військовослужбовці часто не отримують виплати при звільненні зі служби, бо просто не знають, що мають на це право. Тому більшість бійців не цікавляться таким питанням, а держава, наперед не озвучує таку можливість.

Про це розповів юрист Ілля Шипко на порталі Адвокатського Бюро "Приходько та партнери".

Як пояснив експерт, військовослужбовець під час звільнення може розраховувати одразу на декілька категорій виплат, а саме:

  • Грошове забезпечення — виплата за місяць проходження служби в якому звільняється військовослужбовець. Вона складається з: посадового окладу, різноманітних надбавок, доплат та винагороди на які має право військовослужбовець.
  • Грошова компенсація за недоотримане речове майно — вартість речового забезпечення яке військовослужбовець не отримав за час проходження військової служби. Наприклад, якщо бійцю не видали комплект військової форми у рік в який він звільняється зі служби, то вартість такого комплекту форми мають компенсувати військовому під час звільненні з військової служби в грошовому еквіваленті.
  • Компенсація за невикористані відпустки — це усі види відпусток: щорічна основна, додаткова та інші на які мав право військовослужбовець під час служби у ЗСУ.
  • Одноразову грошову допомогу при звільненні з військової служби — виплачується, переважно, в розмірі посадового окладу або в розмірі середньомісячного грошового забезпечення. Але розміри виплати цієї допомоги можуть бути й іншими.
  • Допомога на оздоровлення та на вирішення соціально-побутових питань — ці виплати надаються за умови, що в рік у якому військовослужбовець звільняється з військової служби він не отримував таких видів допомоги. Якщо допомоги на оздоровлення та вирішення соціально-побутових питань були виплачені в рік звільнення, то при звільненні з військової служби вони вже не виплачуються.

Що змінилося для військових з 1 березня

Тепер солдат-стрілець найменшої категорії, якому платили 13 000 грн, отримуватиме 20 000 грн.

Власне, винагорода в розмірі 100 000 грн належить тепер службовцям "на нулі" пропорційно часу виконання бойових завдань. Якщо особа перебуває не в зоні активних воєнних дій, їй платитимуть 30 000 гривень. Бійцям у складі військового органу управління за бойові завдання нараховуватимуть 50 000 гривень.

Для українців, які служать у частинах і підрозділах за межами фронту, винагорода в розмірі 30 000 гривень скасована.

Раніше ми розповідали, що відбувається з виплатами бійців, яких відправили на ротацію. Також ми писали, як змінилися правила виплати допомоги родичам загиблих військових.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.