Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати військових зросли? Як змінилась сума у квітні

У Мінфіні розповіли, скільки коштів із державного бюджету у 2023 році спрямували на виплати військовослужбовцям

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

У квітні військовим збільшили виплати

Фото: УНІАН, ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже понад рік триває повномасштабна війна проти країни-агресора. Більшу частину державного бюджету направлено на оборону та захист держави від російських військ.

Від початку 2023 року на грошове утримання військовослужбовців із загального фонду державного бюджету спрямували 289,7 млрд гривень.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів України 16 травня.

На виплати військовим спрямовано:

  • січень — 71,8 млрд гривень,
  • лютий — 76,9 млрд гривень,
  • березень — 67,3 млрд гривень,
  • квітень — 73,7 млрд гривень.

За даними міністерства, сума касових видатків загального фонду держбюджету за січень-квітень 2023 року становить 865,5 млрд гривень. У квітні видатки становили 229,3 млрд гривень.

Як відомо, після початку війни в Україні виплачували додаткову грошову винагороду у розмірі 30 тисяч гривень військовим, які не беруть участь у бойових діях. Але з 1 лютого 2023 року такі щомісячні виплати скасовані.

Скільки отримають військові

У пресслужбі Сухопутних військ України опублікували інформацію щодо грошового забезпечення військових. Відомо, що зарплати військовослужбовців залежать безпосередньо від їх участі у бойових завданнях та діях.

Найбільші виплати у Сухопутних військах отримує командир бригади – 50 173 гривень, якщо він не входить до складу угрупувань та не виконує бойові (спеціальні) завдання. Якщо ж командир бригади безпосередньо бере учать в бойових діях, то розмір його зарплати становитиме 150 173 гривень.

Найменші виплати у Сухопутних військах отримають рекрути (особи, що не пройшли повний курс військової підготовки) – 20 130 гривень та телеграфісти – 20 499 гривень, якщо вони не входять до складу угрупувань та не виконують бойові (спеціальні) завдання. У разі, якщо вони беруть участь у бойових діях, то розмір їхнього грошового забезпечення збільшується на 100 000 гривень.

Які доплати отримують військові?

  • Військові, які перебувають на лінії фронту та беруть участь у бойових діях, можуть розраховувати на доплату у розмірі 100 000 гривень.
  • Якщо особа виконує бойове завдання у складі військового органу управління, то вона отримає додатково 50 000 гривень. У такому разі Генштаб та головнокомандувач ЗСУ вирішуватимуть, де саме знаходиться територія, на якій виконується таке завдання.
  • Доплату у розмірі 30 000 гривень отримуватимуть військові, які виконують завдання в районах бойових дій, але не беруть участі в боях. А також військові, які перебувають на бойовому чергуванні та відбивають повітряні атаки ворога, незалежно від району виконання завдання.

Раніше ми розповідали, кому з військових збережуть зарплату після призову до війська. Також ми писали, як родичам зниклого безвісти військового отримувати його зарплату. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.