Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати на дітей, новий перелік ВПО і зміни у відпустках — головне про гроші за тиждень

Сайт Pro Гроші про найважливіші економічні новини тижня, що незабаром залишиться у минулому

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Головні економічні новини тижня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Україна навіть під час війни продовжує нарощувати свої економічні потужності. Останній тиждень не став винятком, адже влада запровадила деякі зміни, які вже незабаром вплинуть на добробут громадянам.

Сайт Pro Гроші згадує, чим жила країна впродовж з 22 по 28 травня.

Середня зарплата зростає

У Пенсійному фонді підрахували середню зарплату українців в першому кварталі 2023 року. За даними держструктури, виплати були на наступному рівні:

  • у січні — 12 644,98 гривні;
  • лютому — 12 794,11 грн;
  • березні — 13 423,28 грн.

Якщо порівняти показники березня 2022 року з цьогорічними даними, то виходить, що зарплата громадян зросла на 3,1%.

Виплати відпускних змінюються

Верховна Рада хоче змінити послідовність виплат відпускних, а саме – дозволити роботодавцям виплачувати працівникам відпускні під час відпустки, а не повністю до її початку. Наразі відповідний законопроєкт депутати ще не розглядали.

Держдопомога ВПО

Наприкінці травня влада оновила перелік територіальних громад, які знаходяться/знаходилися у зоні бойових дій, або у тимчасовій окупації, додавши у список нові громади.

Отже, тепер державну допомогу у розмірі 2 000 гривень на дорослу особу та 3 000 гривень на дитину та особу з інвалідністю можуть отримувати мешканці:

  • Бахмутської.
  • Соледарської.
  • Світлодарської міських територіальних громад.

Виплати за народження дитини.

Українки, які проживають у Черкасах і народили там дитину у 2023 році, отримають одноразову грошову допомогу на дитину у розмірі 25 000 гривень.

Відомо, що ця сума розділяється на період понад рік та виплачується одному з батьків дитини, а також опікунам та усиновлювачам, які постійно проживають з малюком у Черкасах.

Зміни у призначенні субсидій

Оформлювати субсидії дозволили громадянам, які понад місяць перебували у полоні. Крім того, відбулася й низка інших змін, а саме:

  • для розрахунку розміру субсидій в опалювальний сезон домогосподарствам, які залишились без централізованого тепло- або газопостачання та для обігріву використовують побутові електроприлади, застосовуються соціальні нормативи для індивідуального опалення;
  • обмеження терміну, що надається для виправлення помилки у заяві або декларації на час хвороби заявника – можна продовжувати на час хвороби, але не довше закінчення опалювального або неопалювального сезону;
  • зобов'язання впродовж 30 днів інформувати уповноважений орган, якщо особа зі складу домогосподарства або член сім'ї перебували за кордоном понад 60 днів у період, за який враховуються доходи.

Раніше стало відомо, чому 17-річних юнаків можуть не випустити за кордон під час війни. Також ми писали, хто з українців отримуватиме допомогу від ООН у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.