Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: чому 17-річних юнаків можуть не випустити за кордон

Експертка запевняє, що все через нову постанову, яку ввели в країні напередодні Нового року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям з певного віку треба стати на військовий облік

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже понад рік триває мобілізація. А тому деякі українці відправляють своїх 17-річних синів за кордон. Все для того, аби при досягненні 18-річчя їх не відправили на службу. Однак вже навіть зараз відомо про випадки, коли прикордонники не випускали таких юнаків із країни. Все більше українців цікавить, чи законні такі дії.

Юристи адвокатського агентства "Вертикаль" дали відповідь.

Чи можуть 17-річних юнаків не випустити за кордон

"Деякі прикордонники не випускають їх. Якщо взяти норми закону, то такі юнаки мають повне право перетинати кордон під час війни. Але в Україні ввели нову постанову – зменшили вік, коли треба вставати на військовий облік. Тепер хлопці мають ставати на нього з 16 років. І відповідно, не тільки встати на облік, а й отримати приписне", – говорить експерт.

Отже, прикордонники, дійсно, можуть не випустити за кордон 17-річного юнака, який не стоїть на обліку. Якщо він став на облік, то проблем з виїздом за кордон не буде.

Хто може отримати "білий" квиток, який не завжди захищає від мобілізації

Ми вже розповідали про те, що їх є кілька категорій. Наприклад, люди з категорії "В" не підлягають призову у мирний час, а от в умовах повномасштабної війни їх можуть мобілізувати. Здебільшого це:

  • захворювання кишковими інфекційними;
  • вірусними хворобами шкіри, слизової або нервової системи тощо.

Також є категорія "Г", яка може звільнити вас від проходження військової служби від 6 до 12 місяців через стан здоров'я (травми, операції тощо). Однак після певного терміну вам треба знову пройти медкомісію. Якщо ви будете придатним, то вас мобілізують.

І остання – категорія "Д". Цих людей ніколи не мобілізують, адже вони мають:

  • розумову недостатність;

  • туберкульоз у відкритій формі;

  • епілепсію;

  • шизофренію;

  • сифіліс;

  • ВІЛ тощо.

Чому такий військовий квиток називають саме "білий"

Він свідчить про стан здоровʼя призовників, які непридатні до військової служби та/або тих, що не служили у військових силах. Наразі документ нічим не відрізняється від будь-яких інших. Однак раніше це було не так.

Він отримав таку назву за часів СРСР. Тоді непридатні до служби в армії чоловіки отримували документ на аркуші білого кольору. А документ, на якому стояла позначка "придатний до служби", був червоного кольору.

Більше про "білий квиток" та про те, кого завдяки йому не мобілізують в Україні, читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми розповідали, чи можуть мобілізувати студентів цього літа. Також ми писали, кого з чоловіків точно не візьмуть на війну у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.