Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Випадково придбали неякісний товар? Як повернути гроші та чи варто шукати правду в суді

Щоби обміняти чи повернути товар, який зламався під час гарантійного терміну, достатньо пред'явити продавцю чек на оплату

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Можливість обміняти придбаний товар або повернути за нього гроші закріплена у законодавстві

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Усім подобається купувати нові речі — техніку, одяг, прикраси або якісь інші дрібнички. Але часто буває так, що у магазині товар вам сподобався, але вже вдома ви помітили, що купили неякісну річ. Тому ви повинні знати, що продавці в Україні повинні замінити товар або повернути за нього гроші. Та при цьому слід враховувати низку важливих нюансів, які прописані в українському законодавстві.

Про це розповіла головна спеціалістка управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Марина Проскурняк.

Спеціалістка пояснила, що повертаючи продавцю товар, покупець повинен нагадати, що відповідне право на це закріплене у законі "Про захист прав споживачів".

"Якщо дефекти товару виявились під час гарантійного терміну, наприклад, відклеїлася підошва взуття або розійшовся шов на сукню, можна вимагати заміни товару на аналогічний або повернення коштів. Адже такі недоліки виникають з вини виробника", – розповіла вона.

Щоби обміняти або ж здати придбаний товар, продавець повинен перевірити чек на оплату. Якщо в магазині будуть відмовляти покупцю у законному праві обміняти товар або отримати витрачені кошти назад — покупець може звернутися до суду. У разі відмови покупець має право подати до суду.

При цьому Марина Проскурняк нагадала про важливі нюанси:

  • якщо аналогічного товару для обміну немає, але може з'явитися, покупця можуть попросити почекати, термін такого очікування не може перевищувати 2 місяці, після закінчення продавець зобов'язаний повернути гроші;
  • продавець неякісного товару може направити покупця до виробника; однак насправді покупець має повне право обирати, до кого звертатися за заміною – до продавця, або до виробника;
  • таблички "товар обміну не підлягає" у магазинах взуття та більшості інших товарів є незаконними, таке оголошення можна сфотографувати та використати як доказ у разі звернення до суду, адже гроші за неякісний товар мають повернути у будь-якому випадку.

Раніше ми розповідали, як українцям розпізнавати російську чи білоруську продукцію у магазинах. Також ми писали, які суші-ресторани з РФ продовжують працювати в Україні, попри війну.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.