Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виїхати за кордон під час війни може ще одна категорія чоловіків – кому дозволено

Чоловіки цієї категорії також можуть отримати відстрочку від призову на військову службу

Колаж: Pro Гроші

За кордон можуть виїхати батьки дитини з інвалідністю

Колаж: Pro Гроші

Під час дії воєнного стану мобілізації не підлягають чоловіки, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років. Вони можуть перетинати держкордон України, але за наявності певних документів.

Про це повідомив юрист Ілля Хромець.

Він нагадав, що відповідно до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", призову на військову службу під час мобілізації не підлягають військовозобов’язані жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років. Ці люди можуть перетинати кордон за наявності певних документів.

Зокрема, батьку дитини з інвалідністю необхідно звернутись до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТСК та СП) із заявою про надання відстрочки. Там він отримає військово-обліковий документ із записом про відстрочку від мобілізації. Без такого документа виїзд за кордон неможливий.

Тобто на момент виїзду у чоловіка обов'язково повинні бути документи, що посвідчують особу, а також військово-облікові документи із записом про відстрочку від мобілізації.

Які ще документи потрібні

Батько дитини з інвалідністю може перетнути кордон лише у разі обов'язкової наявності таких документів:

  • свідоцтва про народження дитини;
  • документів, що підтверджують відповідні повноваження особи, що супроводжує дитину з інвалідністю (у разі здійснення супроводу опікуном, піклувальником, одним або обома прийомними батьками, батьками-вихователями);
  • посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю", в якому зазначено статус "дитина з інвалідністю";
  • або довідки про отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради, до території територіальної громади якої входить територія міста обласного значення, районної у місті (у разі її утворення) ради (незалежно від того, кого призначено отримувачем допомоги), або індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я, або медичного висновку про дитину з інвалідністю до 18 років (їх нотаріально засвідчених копій).

Раніше ми пояснювали, чи можуть мобілізувати українця, у якого є близькі родичі з інвалідністю. Також ми розповідали, що чекає на тих чоловіків, які встигли виїхати за кордон після 24 лютого.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.