Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вихід на пенсію – за який період потрібно подати довідку про зарплату

Експерт пояснив, що для оформлення пенсії до ПФУ потрібно подати відповідну заяву і пакет документів

Фото: Pon.org.ua, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Експерт розповів, чи потрібно подавати довідку про зарплату в ПФУ

Фото: Pon.org.ua, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Подання документів до Пенсійного фонду є необхідною умовою для отримання виплат. Зокрема, майбутнім пенсіонерам потрібно звернутися до відповідного органу з заявою та пакетом необхідних документів. Одним із них є довідка про заробітну плату.

Експерт з питання пенсійного забезпечення Сергій Коробкін для видання "На пенсії" пояснив, за який період потрібно представити довідку для призначення пенсії.

За який період потрібно подати довідку про зарплату при призначенні пенсії

За словами експерта, раніше при наданні заяви на пенсію обов'язковою вимогою було подача довідки про заробітну плату за будь-який п'ятирічний період до 1 липня 2000 року, а також за всі періоди роботи після цієї дати.

Дані про зарплату після 1 липня 2000 року автоматично надходять до Пенсійного фонду з системи персоніфікованого обліку, яка почала функціонувати саме з цієї дати. Проте, стосовно зарплати до 2000 року, її доводилося підтверджувати паперовими документами.

Зараз же, за словами експерта, подання довідки про зарплату до 2000 року взагалі є необов'язковим і залежить від бажання майбутнього пенсіонера. Головними джерелами інформації для призначення пенсії є дані про зарплату після 1 липня 2000 року.

Як розрахувати майбутній розмір пенсії

Для оцінки розміру майбутньої пенсії за віком можна скористатися сервісом "Пенсійний калькулятор". Ця послуга була розроблена для тих, хто бажає прогнозувати своє пенсійне майбутнє та дізнатися орієнтований розмір пенсії за даними, що зберігаються в електронних реєстрах Пенсійного фонду України.

Які розміри виплат отримують українські пенсіонери

В Україні проживає 10 552 336 пенсіонерів, більшість з них отримує менше ніж 3 000 грн, це трохи більше за мінімальний розмір виплат. Середня пенсія в країні складає 5 311,44 грн.

Для 0,6% пенсіонерів розмір виплат становить 1 227,80 грн. Для 29,5% літніх людей сума виплат складає 2 001-3 000 грн.

21,3% з усіх пенсіонерів отримують 3 001-4 000 грн. Лише 15% кожного місяця нараховують 4 001-5 000 грн, а 23,2% отримують 5 001-10 000 грн. Але є й ті, хто напрацював на пенсію в розмірі понад 10 000 грн.

Раніше ми повідомляли, що деякі категорії пенсіонерів можуть отримати додатково по 800 грн. Також ми писали, що буде з розміром мінімальної пенсії до кінця 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.