Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відстрочку від армії надаватимуть за новими умовами – кого з українців торкнеться

Секретар РНБО Олексій Данілов розповів, що деякі чоловіки призовного віку можуть потрапити до ЗСУ попри відстрочку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Доцільність здобуття другої вищої освіти для чоловіків призовного віку визначатиме міністерство

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні кількість здобувачів другої вищої освіти після початку повномасштабної війни зросла у рази. Тепер вирішувати, чи потрібно чоловікам призовного віку знову повертатися до навчання у воєнний час, буде Міністерство освіти та науки.

Про це сказав в етері Українського Радіо секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов.

Він пояснив, що бажання здобувати другу чи третю вищу освіту, коли в країні триває війна – це питання "морального порядку".

За його словами, у Міністерстві освіти та науки проаналізують, чому чоловіки у віці від 45 до 50 років у такий час вирішують відновити навчання в університетах.

"Зараз цим питанням вже займаються. Якщо ви можете служити в армії, придатні, то зачекає навчання чи ні вирішуватиме відповідне міністерство", — сказав Данілов.

Секретар РНБО додав, що кількість громадян, яким закортіло здобути вищу освіту, різко зросла відколи почалася повномасштабна війна.

Масштабні перевірки ВЛК

30 серпня глава держави Володимир Зеленський оголосив, що на засіданні Ради національної оборони та безпеки було вирішено розпочати комплексні перевірки щодо деяких рішень військово-лікарських комісій щодо.

Як пояснив Зеленський, особлива увага приділятиметься рішенням щодо інвалідності й непридатності до військової служби, які були ухвалені починаючи від 24 лютого 2022 року. Ці довідки вивчатимуть на предмет корупційних порушень.

За словами президента, якщо виявиться, що довідки військовозобов'язані отримали незаконно, тоді цим питанням займатимуться правоохоронці.

Реформа ВЛК

Завдяки змінам проходження ВЛК має стати зручнішим для громадян, які мають проходити обстеження після вручення повістки.

За словами голови фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, реформування має відбутися до кінця цього року.

"Ті, хто за гроші хочуть купити собі результат, не зможуть цього зробити... Ми вже ухвалили два закони, але весь пакет містить декілька документів. Я думаю, що до нового року весь пакет документів уже буде ухвалено", — розповів він.

Арахамія також зазначив, що діяльність ВЛК додатково обговорять на засіданнях робочої групи та профільного комітету.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, що в Україні змінилися умови отримання відстрочки за однієї з підстав. Також нагадаємо, що на днях ще деяким українцям дозволили виїжджати за кордон попри воєнний стан.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.