Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким чоловікам дозволили виїжджати за кордон під час війни – що відомо

Уряд вирішив змінити правила перетину державного кордону під час дії воєнного стану

Фото: УНІАН, ДПСУ. Колаж: Pro Гроші

Виїзд за кордон дозволили новій категорії чоловіків

Фото: УНІАН, ДПСУ. Колаж: Pro Гроші

Під час дії воєнного стану перетинати кордон дозволили новій категорії чоловіків. Це стосуватиметься студентів та курсантів, які вчаться на авіаційних спеціальностях та не підлягають призову під час мобілізації.

Про таке повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук у Telegram.

Він зазначив, що зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України було внесено під час засідання уряду 1 вересня.

"Надано право перетинання державного кордону у разі введення правового режиму воєнного стану студентам або курсантам, які здобувають освіту за авіаційними спеціальностями", – поінформував Мельничук.

Однак, за його словами, для перетину кордону повинно бути виконано дві умови щодо студентів:

  • не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період;
  • потребують практичної льотної підготовки в іноземних закладах освіти або в авіаційних школах у звʼязку із закриттям повітряного простору України.

Які документи потрібні для перетину кордону

Нардеп Олексій Гончаренко уточнив, що для перетину кордону студентам знадобиться спеціальна довідка від закладу освіти України щодо направлення студента або курсанта для проходження практичної льотної підготовки в іноземному закладі освіти або в авіаційній школі.

Також потрібно буде надати військово-облікові документи з відповідними відмітками районного (обʼєднаного районного), міського (районного у містах, обʼєднаного міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Кому можуть скасувати відстрочку від мобілізації

Член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський нещодавно попередив, що право на відстрочку від мобілізації можуть забрати в українців, які наразі здобувають другу вищу освіту.

Він зауважив, що через повномасштабну війну в Україні побільшало абітурієнтів, яким вже за 30 років. Тому у ВР підозрюють, що у цій сфері є зловживання.

Водночас наразі жодних законодавчих змін поки не ініціювали. Рішення скасувати відстрочку для цієї категорії українців перебуває на обговоренні.

Раніше ми писали про те, що в Україні можуть мобілізувати обмежено придатних осіб. Також ми пояснювали, як зміниться процедура проходження ВЛК вже цього року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.