Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відключення світла в Україні: як це може вплинути на зарплату і розмір виплат

Нерідко трапляється, що роботодавець зменшує виплати чи взагалі їх скасовує через відсутність електроенергії

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як виплачують зарплату, коли немає світла

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Роботодавець не має права повністю позбавляти працівників окладу, якщо ті не виконують стандартний обсяг роботи через періодичні вимкнення електроенергії.

Про це розповів юрист Подільського бюро правової допомоги Сергій Морозов.

Він зазначив, що теперішні умови в Україні, коли світла немає кожного дня по кілька годин і більше, не повинні впливати на виплати зарплати. Дійсно, людина на робочому місці не може виконувати той обсяг справ, який передбачається трудовим договором, якщо для їх реалізації потрібна електрика. Тож керівники часто не зважають на законодавство і припиняють виплачувати кошти, аргументуючи це зменшенням робочих годин чи результату.

Втім зникнення електроенергії в Україні, спричинені масованими ракетними атаками з боку російських окупантів, вважаються форс-мажорною обставиною. За словами Сергія Морозова, вона виникла не з вини співробітника, тож його не можна карати подібним способом. У Кодексі законів про працю чітко сказано, що простій повинен оплачуватися у розмірі не нижче двох третин тарифної ставки.

Тому навіть у разі значних збитків роботодавець має вчасно нараховувати грошове забезпечення та за необхідності придбати додаткові пристрої, щоб забезпечити повернення до стабільного графіка. Мова про альтернативні джерела енергії (генератори й акумулятори), ноутбуки з батареєю для праці без під’єднання до мережі тощо.

Що буде з зарплатою у випадку зміни графіка роботи

Як уточнив юрист, роботодавець може змінити графік роботи, щоб підлаштуватися під вимкнення електроенергії. Це не суперечить Кодексу та не порушує права працівників, зате може допомогти уникнути зайвих витрат. Також існує варіант перевести частину команди на дистанційний формат, але лише за наявності відповідних умов та обладнання.

"У випадку почергових графіків можна змінити час початку роботи, щоб день починався/закінчувався до або після таких відключень. Також можна перенести час обідньої перерви, щоб вона збігалася з періодом обмежень. Це не є порушенням законодавства", – уточнив юрист.

Але варто додати, що неповний робочий день буде оплачуватися пропорційно до відпрацьованого часу або залежно від виробітку. Також керівництву не заборонено приймати рішення про припинення трудового договору: за цей період оклад не нараховується.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яку зарплату отримують мобілізовані військові в Україні. Також ми повідомляли, що відбувається із зарплатами українців на тлі енергетичного терору РФ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.