Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: на які спеціальності найбільше набирають призовників

Додаткову хвилю мобілізації проводити не планують, проте можлива ротація

Фото: Zelenskiy / Official. Колаж: Pro Гроші

Які спеціальності найбільш затребувані в армії

Фото: Zelenskiy / Official. Колаж: Pro Гроші

Загальна мобілізація в Україні триватиме щонайменше до 19 лютого 2023 року. Наразі українська армія укомплектована спеціалістами ,яких найбільше потребує, але через ротацію можлива нова хвиля мобілізації.

Деталі розповів начальник управління штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

За його словами, всіх військовозобов'язаних чоловіків немає потреби призвати на службу, оскільки вистачає як призовників, так і добровольців. Звісно, після дев'яти місяців повномасштабної війни добровільно приходити у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки почало менше українців, але чимало тих, хто з'являється за власним бажанням, не підходять для служби у Збройних силах.

Декому відмовляють через стан здоров'я, інші мають відстрочку відповідно до українського законодавства. Як уточнив Роман Горбач, потреби починати повноцінну хвилю мобілізації немає, проте у Верховній Раді ухвалюють закон щодо звільнення окремих категорій службовців, які відправилися воювати після 24 лютого. Тобто є необхідність провести ротацію військових, тож їх потрібно на когось замінити.

Інший чинник – продовження часткової мобілізації в Росії, яка оголосила про призов ще 200 000 чоловіків. Враховуючи зміни у кількості людей на фронті, графіки в Україні теж змінюватимуться. Щоб під час ротації замінити військовослужбовців, яких відправили на відпочинок, можуть мобілізувати резервістів, але лише тих, які раніше проходили військову службу, тобто є найбільш підготовленими до бойових дій. Оскільки дефіциту в будь-яких спеціальностях немає, то людей, які жодного дня не служили, призивати не збираються.

Скільки триває підготовка

У всякому разі, тих, хто не має достатньої підготовки, спочатку відправляють до навчальних центрів для отримання знань і навичок. Щоб пройти первинний етап, службовці мають провести у центрі мінімум місяць. Йдеться про навчання на прості спеціальності, наприклад, стрілецькі. Більш складніші потребують тривалішого часу, зокрема півтора місяця та більше. Мова про навідників, командирів бойових машин та ін.

Щоб отримати висококваліфіковану спеціальність, готуватися доведеться кілька місяців. Роман Горбач уточнив, що процес підготовки фахівців не припиняється жодного дня, тому в разі необхідності Україна має достатньо резервістів, якими можуть замінити звільнених військових.

Зауважимо, що на військову службу під час особливого періоду не призивають здобувачів вищої освіти, тобто студентів. Стаття 23 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" говорить, що заочники не мають права на відстрочку, отже їм можуть надходити повістки. Також студенти одразу після закінчення четвертого курсу та перед вступом на магістратуру теж втрачають право на відстрочку, оскільки у цей період фактично не вважаються здобувачами освіти.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що звільнитися зі служби можна ще за однієї обставини. Також ми повідомляли, що мобілізують навіть студентів, та розповідали, коли відстрочка від призову не діє.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.