Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізують навіть студентів? Коли відстрочка від призову не діє

Ви можете відмовитися від повістки, але для цього треба мати конкретні причини

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Військовозобовʼязані можуть відмовитися від повістки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні діє загальна мобілізація та воєнний стан. А отже чоловіки призовного віку можуть отримувати повістки. Однак це правило не має поширюватися на студентів, але є певні виключення.

Розповідаємо, чи можуть забрати на службу студентів.

Так, згідно зі статтею 23, призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають: здобувачі професійної (професійно-технічної), професійної вищої та вищої освіти, асистенти-стажери, аспіранти та докторанти.

Щоправда, це стосується лише тих, хто навчається на денній чи дуальній формі навчання. На заочників відстрочка не поширюється. Але є період, коли вона не діє навіть для згаданих вище категорії.

Який студентів можуть мобілізувати

Студенти, які закінчили бакалаврат перед вступом до магістратури, тимчасово не є студентами, тому на них не поширюється право отримання відстрочки від мобілізації.

Якщо студент бажає проходити службу, то відстрочка не може перешкодити йому. Після цього військкомат надсилає повідомлення до його навчального закладу, і він автоматично, без заяви студента, надає йому академічну відпустку на час проходження служби.

Що буде, якщо відмовитись від повістки

Ви дійсно можете це зробити, й такі дії є цілком законні. Однак ви не можете відмовитися від повістки тільки через те, що вам так захотілося. Для цього треба мати конкретні причини, адже тоді ви не понесете відповідальності за відмову.

Коли можна відмовитись від повістки:

  • якщо у документі вказані неправильно ваші дані чи коли повістка може бути адресована комусь іншому;
  • повістку вручає не уповноважена для цього особа;
  • на повістці немає печатки військкомату/підпису військового комісара.

Якщо ж під час вручення ви знайшли помилку у повістці, то можете відмовитись від підписання. Тоді співробітник військкомату складе акт про відмову від отримання. Це все повинно проходити у присутності свідків.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи можуть звільнити мобілізованих працівників. Також ми розповідали, яка відповідальність передбачається за ігнорування повістки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.