Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Великих надій покладати не варто? Що буде з цінами на зерно в Україні

Вартість зерна в середині країни зміниться, але на повернення цін до рівня до повномасшатбного вторгнення чекати не варто

Фото: НБУ,  Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вартість української продукції значно дешевша, ніж до повномасштабної війни

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

За допомогою так званих зернових коридорів Україна змогла продавати свою продукцію, внаслідок чого вартість зерна на внутрішньому ринку зросла. Але це не дало нашим фермерам прибутку. Тому зараз посіви скорочуються, бо ціни інколи ледь перевищують собівартість виробництва.

Що ж буде далі з нашим ринком зернових, експортом та цінами? Про це розповіла аналітикиня Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин UBR.ua.

Війна не дає цінам зростати

Експорт українського зерна через морські порти був заблокований росіянами з початку повномасштабної війни. Так, вивозити продукцію Україна змогла лише з літа завдяки домовленостям про "зернові коридори". Але від цього прибутки українських фермерів не зросли, оскільки вартість кукурудзи, наприклад, у доларовому еквіваленті все ще нижча на 56% від довоєнного рівня. Вартість пшениці після відкриття коридорів зросла на 12%, але все одно вона дешевша на 59%, ніж до воєнного стану.

Основна причина того, що ціни не ростуть, – надлишок зерна в країні та малі обсяги експорту.

"Це було зумовлено нездатністю координаційної ради перевіряти на виході з портів більш ніж 6 суден на добу. Спочатку до портів заходили низькотоннажні судна. В міру надходження суден з більшою тоннажністю обсяги експорту зростатимуть, а паралельно з цим – й ціни на ринку", – пояснила Литвин.

Експертка додала, що шанси на зростання вартості є, особливо після того, як трейдери почнуть активніше закуповувати новий урожай. До цього часу ми продавали старі врожаї, які розкупили ще до великої війни.

Продаж нових врожаїв розпочнеться вже наприкінці вересня – початку жовтня. А отже, за словами Литвин, ціни на агропродукцію зростуть на 20%. При цьому сподіватися на повернення цін до довоєнного рівня сподіватися не варто, поки триватимуть бойові дії і залишатимуться ризики, заходи для уникнення яких лягають на українську сторону.

Скільки зерна зібрали в Україні

Раніше сайт Pro Гроші писав, що станом на вересень в Україні на площі 6 млн 787 тис. га (61%) при врожайності 38,4 ц/га, намолочено 26,1 млн тонн зерна.

За даними Міністерства аграрної політики та продовольствазібрали зернових стільки:

  • 19,2 млн тонн пшениці;
  • 5,5 млн тонн ячменю;
  • 250,7 тис. тонн гороху;
  • 92,2 тис. тонн кукурудзи;
  • 66,1 тис. тонн гречки;
  • 68,1 тис. тонн проса.

Читайте детально в нашому матеріалі, скільки в Україні зібрали соняшника, сої та цукрових буряків, а також які регіони в лідерах. Ми писали і про черговий обстріл росіянами Одеси та вплив цього на експорт зернових.

    google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

    Стрічка новин

    Дивитися всі

    Ексклюзив редакції

    Дивитися всі
    Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.