Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні запустять реєстр домашніх тварин: що треба знати власникам чотирилапих

Електронний реєстр міститиме інформацію про здійснення вакцинації собак і котів, їхню стерилізацію тощо

Фото: Unsplash

В Україні буде електронний реєстр собак і котів

Фото: Unsplash

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про запровадження Єдиного державного реєстру домашніх тварин. Там будуть відомості про котів і собак, зокрема, опис домашнього улюбленця та дані щодо вакцинації/стерилізації.

Деталі повідомила пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

Отже інформацію будуть вносити в електронний реєстр. У відомстві впевнені, що ініціатива допоможе зменшити кількість безпритульних тварин, яких в Україні чимало. Плюс це спростить отримання документів для чотирилапого друга. Єдиний державний реєстр стане кроком до адаптації українського законодавства з міжнародними стандартами.

"У кожної тварини має бути власник, який буде нею опікуватися. Запровадження цього реєстру є одним із факторів формування культури відповідального власника. Це дуже важливий напрямок державної політики у сфері поводження із тваринами", – зауважив на брифінгу заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик.

Метою створення сервісу назвали запровадження комплексу заходів, які покращать добробут і безпеку власників спільно з їхніми улюбленцями. Водночас реєстрацію планують зробити добровільною та повністю безплатною, аби фінансова сторона питання не зупиняла людей.

Ще одне завдання реєстру – ефективно боротися зі сказом. Адже облік тварин дозволить планувати та організовувати заходи з профілактики захворювання. Мова про щорічні вакцинації, які фінансуватимуться державним коштом.

Як уточнив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, реєстр стане основою для запуску паспорта домашніх тварин у Дії. Іншими словами, зникне необхідність зберігати папірці, бо вони завжди будуть в кишені, у вигляді цифрового аналога. І що надзвичайно важливо в умовах війни, сервіс стане у пригоді під час пошуків зниклого кота чи собаки.

Покарання за жорстоке поводження з тваринами

Раніше ми розповідали, що українців можуть покарати за жорстоке ставлення до тварин, зокрема, безпритульних. Розмір штрафу визначається ст. 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення. До жорстокості можна віднести побиття, завдання фізичного болю і страждань, що призвели до тілесних ушкоджень, каліцтва або смерті.

Залежно від ознак і тяжкості вчиненого порушення встановлюють суму штрафу – від 3 400 до 8 500 гривень. Не виключено, що людині призначать адміністративний арешт терміном до 15 днів. Собаку чи кота навіть можуть забрати у власника, якщо злочин відбувся стосовно домашнього улюбленця.

Українцям, які стали свідками жорстокості до тварин, рекомендують не ігнорувати ситуацію, а викликати поліцію та спробувати самотужки протистояти діям порушника. Або ж привернути увагу присутніх навколо та попросити допомоги. Намагайтеся зафіксувати події на відео чи фото, аби довести провину звинуваченого.

Раніше сайт Pro Гроші писав, який автомобіль вибрати власникам тварин і розповідав про найкращі моделі для українців. Також ми повідомляли, які ціни та умови страхування тварин в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.