Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні запрацював "банківський роумінг" – як тепер можна зняти готівку

Тепер українці можуть знімати готівку з банкомату за новими правилами

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що таке "банківській роумінг" і як він працює

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні фактично запрацював "банківський роумінг", різні фінустанови ввели однакові обмеження щодо максимальної суми для зняття.

Про це повідомив заступник голови НБУ Олексій Шабан в ефірі Українського радіо.

"Банківський роумінг" в Україні

"Банківський роумінг" передбачає, що на рівних умовах можна скористатись банкоматом будь-якої фінансової установи.

"Сьогодні ми вже отримали від десяти банків-власників банкоматних мереж інформацію про те, що тарифи для карток інших банків за видачу коштів скасовані. Тобто людина користується цим банкоматом, як банкоматом свого банку", – зазначив заступник голови НБУ

Ідея роумінгу полягає в тому, що всі банки для власників карток інших фінустанов встановили ліміти видачі готівки такі ж самі, як і для своїх клієнтів. Ліміт може бути 10-20 тисяч.

Як працюватимуть банки у разі блекауту

Банківська система не припинить роботу, навіть якщо виникне тривалий блекаут. Однак, кількість працюючих відділень буде скорочено. Водночас українці зможуть звернутися в чергові відділення, які визначать самі банки.

Щоб клієнти фінустанов мали змогу й надалі користуватись будь-якими послугами, НБУ рекомендує банкам заздалегідь вжити деяких заходів, а саме:

  • збільшити залишок готівки у касах, розмістивши в чергових відділеннях додаткові сейфи для зберігання готівки;
  • контакт-центри банків та їхні дата-центри потрібно забезпечити резервними джерелами живлення, запас палива для цих джерел має бути щонайменше на 7 днів;
  • заздалегідь визначені чергові відділення також необхідно забезпечити резервними джерелами живлення. У них мінімальний запас палива має бути не меншим за дводенний. При цьому має бути джерело поповнення запасів палива у разі потреби. Крім того, банки повинні подбати про резервні (супутникові) канали зв'язку для відділень, які працюватимуть;
  • слід передбачити збільшення комплексів самообслуговування у чергових відділеннях.

Список працюючих чергових відділень можна буде знайти на сайті конкретного банку. На випадок відсутності світла, на вхідних дверях інших відділень, які не працюватимуть під час блекауту, має бути інформація про чергові відділення.

Раніше ми розповідали, чому і для кого кредитки можуть бути небезпечними. Також ми писали, за що можуть заблокувати банківську картку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.