Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні з'явиться незвичне правило у тюрмах: як здивують деяких ув'язнених

Розповідаємо, яку ініціативу пропонують запровадити в тюрмах для ув'язнених, аби ті швидше опинилися на волі

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українські в'язні зможуть пошвидше вийти на свободу, якщо дотримуватимуться певного правила

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В'язні в тюрмах зможуть швидше вийти на свободу, якщо будуть не просто відбувати покарання, а дбатимуть про свій саморозвиток. Наприклад, активно читатимуть книжки.

Відповідний законопроєкт №9477 з'явився на сайті Верховної Ради.

Автори законопроєкту у пояснювальній записці зазначають, що таким чином вони хочуть посприяти виправленню та ресоціалізації засуджених до покарання у вигляді позбавлення волі на певний строк осіб шляхом формування у них за допомогою читання спеціально підібраної літератури правильних духовних та моральних цінностей, а також цілей, спрямованих на виправлення.

Що пропонує законопроєкт

Отже, пропонується за кожну прочитану в'язнем книжку зменшувати строк покарання на три доби. Тобто, якщо за рік ув'язнений зможе прочитати десять книжок, строк його перебування за ґратами зменшиться на 30 днів. Перелік книжок, які можна буде читати, затверджуватимуть у Міністерстві юстиції.

"Зміна свідомості злочинця, формування у нього правильних духовних та моральних цінностей, цілей (аспект соціально-виховної роботи) може суттєво вплинути на поведінку засудженої особи, підштовхнути її переглянути свої погляди на життя та переоцінити вчинки, визначити правильні пріоритети, отримати бажання звільнитись від кримінального минулого і повернутись до нормального життя", – йдеться у пояснювальній записці.

Щоб підтвердити, що книжка дійсно була прочитана – увʼязнений повинен буде скласти іспит, а зменшувати строк відбування покарання – буде суд.

Однак просто прочитати книжку буде недостатньо. оскільки в'язню доведеться скласти іспит, під час якого й перевірять, чи дійсно він її прочитав. Також передбачається, що зменшувати строк відбування покарання буде суд.

Як отримати судове рішення онлайн

Для цього знадобиться смартфон або ноутбук, а також кілька хвилин вашого часу. Отже:

  • відкрийте "Дію";
  • натисніть "Послуги";
  • перейдіть у розділ "Судові справи";
  • ознайомтеся з судовим рішення і, якщо потрібно, завантажте документ собі на смартфон;

Раніше ми розповідали, на скільки складно працювати прокурором в Україні. Також ми писали, як касирка обікрала Нову пошту на майже 200 тисяч гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.