Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні торгують дозволами для виїзду за кордон – скільки коштує втекти від війни

До подібних зловживань вдаються окремі ФОПи, які за чимало винагороду вносять осіб до системи "Шлях"

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні перевірки щодо умов виїзду за кордон стануть жорсткішими

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні ще ретельніше перевірятимуть чоловіків, які під час війни хочуть виїхати за кордон. Зокрема, уважніше вивчатимуться підстави для перетину державного кордону особами, внесеними до системи "Шлях".

Про це повідомили у Держприкордонслужбі України.

Відповідні рішення запроваджуються через випадки використання системи з метою подальшого неповернення на територію України.

Прикордонники зазначають, що так чинять практично всі перевізники, але найбільше правопорушень фіксують у:

  • Тернопільській;
  • Закарпатській;
  • Івано-Франківській;
  • Рівненській;
  • Львівській областях.

"При цьому до зловживань найчастіше вдаються ФОПи, яким як і великим підприємствам-перевізникам дозволили вносити осіб до системи "Шлях". Великі підприємства більше піклуються про свою репутацію", – розповіли у Державній прикордонній службі.

Відомо, зокрема, деякі підприємці за грошову винагороду, орієнтовно від 3 до 7 тисяч доларів, пропонують свої послуги із внесення даних про осіб до системи "Шлях".

Хто може законно перетинати кордон

Заборона поширюється на чоловіків від 18 до 60 років, хоча є деякі конкретні винятки. Але підставою для виїзду є постійне проживання за кордоном. Обмеження не торкаються дітей до 18 років, якщо їх супроводжує дорослий , чоловіків після 60 років, жінок не військовослужбовиць і держслужбовиць, військовозобов’язаних чоловіків, які не підлягають мобілізації та виключені з обліку.

Для цього потрібно отримати спецдозвіл від Державної міграційної служби, а саме відмітку в паспорті про виїзд на постійне місце проживання. Ще одна обов’язкова умова – оформлення зняття з обліку в територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки. Тож треба відвідати військкомат, подати заяву, документи, що підтверджують право на виїзд, та дочекатися отримання довідки.

Загалом дозвіл виїхати в іншу країну можна отримати за умов, що особа має посвідку на проживання чи отримала грінкарту, та перебуває на консульському обліку за кордоном.

Раніше стало відомо, що виїжджати за кордон в умовах воєнного стану дозволили новій категорії чоловіків. Також сайт Pro Гроші писав, чи можуть залишити Україну зняті з військового обліку громадяни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.